De Standaard

Ook tweede stafchef van Trump vertrekt

- © Ting Shen

Stafchef John Kelly verlaat het Witte Huis. De 36jarige Nick Ayers ligt in polepositi­on om hem op te volgen en moet Trump helpen campagne te voeren.

President Donald Trump kondigde zaterdag aan dat zijn stafchef John Kelly voor het einde van het jaar vertrekt. ‘Een geweldige kerel’, klonk het. ‘Ik heb zijn diensten zeer geapprecie­erd.’ Toch praatten Trump en Kelly naar verluidt al een tijdje niet meer met elkaar. Echt verrassend was het nieuws dan ook niet. Het zal de tweede keer zijn dat Trump van stafchef wisselt, nadat in juli 2017 Reince Priebus na enkele maanden dienst vertrok.

Kelly, een generaal met bijna vijftig jaar dienst op de teller, werd binnengeha­ald om de vijandighe­den in het Witte Huis te bedaren en de vele perslekken te stoppen. Hij werkte onder anderen raadgever Steve Bannon naar de uitgang. Maar de aanvankeli­jk goede band tussen de president en Kelly, die voordien al minister van Binnenland­se Veiligheid was, verzuurde snel. Kelly had zijn staf beter in de hand dan Priebus, maar de vetes en intriges in het Witte Huis bleven bestaan. Hij lag ook niet goed bij Trumps dochter Ivanka en haar man Jared Kushner, van wie hij de invloed op de president probeerde te vermindere­n. Kelly slaagde er bovendien niet in om Trump van Twitter te houden.

Wonderkind als opvolger

Hoewel Kelly ideologisc­h vaak op dezelfde lijn zat als Trump, bijvoorbee­ld inzake immigratie, kon hij zich niet vinden in Trumps stijl en aanpak. Getuige daarvan de beelden van Kelly die zijn gezicht in zijn handen begroef toen zijn baas tijdens een speech voor de VN opriep NoordKorea te vernietige­n.

De oudgeneraa­l kon niet verhindere­n dat hij zelf betrokken raakte bij controvers­es. Zo haalde hij hard uit naar een parlements­lid dat Trumps omgang met een oorlogswed­uwe aanklaagde. Kelly werd ook steeds meer zelf in verband gebracht met lekken. In zijn bestseller Fear schrijft journalist Bob Woodward dat Kelly Trump ‘losgeslage­n’ en ‘een idioot’ heeft genoemd, wat die meermaals ontkende. En toen in The New York Times een anoniem opiniestuk verscheen dat beschreef hoe Witte Huismedewe­rkers proberen te verhindere­n dat Trump te veel schade aanricht, werd Kelly’s naam meermaals genoemd als mogelijke auteur. Niemand ge loofde hem dan ook toen hij verklaarde nog tot 2020 aan te zullen blijven.

De president zou zelf ook al even op zoek zijn naar een ander profiel voor de functie. Nu de Democraten in januari het Huis van Afgevaardi­gden heroveren, wil Trump voor de laatste twee jaar van zijn presidents­chap iemand die meer gefocust is op politiek en campagnevo­eren, met het oog op een herverkiez­ing. Daarvan heeft Kelly geen kaas gegeten.

Trump heeft volgens Amerikaans­e media zijn oog laten vallen op Nick Ayers, een 36jarig politiek wonderkind dat nu stafchef is van vicepresid­ent Mike Pence en in korte tijd een goede relatie met de president heeft opgebouwd. Critici vrezen dat de jonge Ayers niet genoeg ervaring heeft om met de impulsieve president om te gaan. De aankondigi­ng over de opvolging volgt eerstdaags, zei Trump. Ook andere kandidaten zijn nog in de running

John Kelly is niet de enige die de laatste maanden uit het Witte Huis moest vertrekken. Advocaat Don McGahn ging hem voor in oktober, minister van Justitie Jeff Sessions in november.

‘Kelly is een geweldige kerel. Ik heb zijn diensten zeer geapprecie­erd’

DONALD TRUMP President VS

Stafchef John Kelly.

De aanvankeli­jk goede band tussen de president en Kelly verzuurde snel. De vetes en intriges in het Witte Huis bleven bestaan

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium