De Standaard

Isaac Kimeli verrast op EK

- VELDLOPEN © blg

Isaac Kimeli wilde iets rechtzette­n in Tilburg, en deed dat met verve. Hij bracht zilver mee naar huis.

Europese kampioensc­happen

December 2017. Isaac Kimeli wordt tot zijn eigen verbazing, en die van velen anderen, door de Belgische bond thuisgelat­en van het EK veldlopen. De atleet uit Halle, en in zijn vroege kindertijd ook Kenia, richt zich op het zomerseizo­en. Daarin lijkt hij alles achter zich te gaan laten, zeker als hij op het EK in Berlijn op een knappe vijfde plaats over de finish komt in de 5.000 meter. Een kwartier later is de blijdschap weg. Kimeli wordt gediskwali­ficeerd, omdat hij in de eerste meters over een kegeltje stapte.

December 2018. In safaripark de Beekse Bergen in Tilburg treft Kimeli bij de parcoursve­rkenning op zaterdag een omloop die hem niet helemaal bevalt. ‘Die modder is niet mijn ding. Top tien zou al heel mooi zijn’, zei hij toen.

Het draait helemaal anders uit. Het 24jarige loopwonder volgt de hele wedstrijd attent de kopgroep. De groep dunt uit van tien, naar zes, naar vier. Kimeli blijft maar aanklampen. In de laatste ronde gaat hij zelf aan, en alleen de Noor Filip Ingebrigts­en kan mee. Die blijkt in de spurt te sterk voor onze landgenoot, het geslacht Ingebrigts­en – de drie broers Jakob, Henrik en Filip – rijgt dan ook al zeven jaar de titels aan mekaar. ‘Revanche mag nooit de enige drijfveer zijn, maar ik moet toegeven dat het mij wel een extra duw in de rug gaf’, zegt Kimeli na afloop. Isaac Kimeli

Belgisch viertal door de mand

Het Belgische viertal op de Mixed Relays ontgoochel­de zwaar met een zevende plaats. Het goud was voor Spanje.

Het liep allemaal mis bij startloper Ismael Debjani. Hij moet in principe over de capaciteit­en beschikken om met de beste atleten van Europa mee te gaan, maar bengelde helemaal achterin. Elise Vanderelst kon vervolgens als tweede loopster wat plaatsjes goedmaken, maar de koplopers waren dan al lang gaan vliegen. PieterJan Hannes liep als derde loper een sterke wedstrijd en kon nog verder opschuiven, maar het kalf was dan al lang verdronken voor de Belgische ploeg. Slotloopst­er Sofie Van Accom kon standhoude­n op de zevende plaats.

‘Revanche mag nooit de enige drijfveer zijn, maar ik geef toe dat het mij een extra duw in de rug gaf’

ISAAC KIMELI

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium