De Standaard

België is niet aantrekkel­ijk

Minder dan 1 procent van de mensen uit de SubSahara wil naar België komen. Hoogopgele­iden uit de hele wereld verkiezen ook andere oorden.

- © epa CORRY HANCKÉ berichtgev­ing.

BRUSSEL I Als iedereen in de wereld zijn plannen om te migreren zou uitvoeren, zou de Belgische bevolking met 17 procent groeien. In vergelijki­ng met andere Europese landen is ons land niet zo aantrekkel­ijk. Nederland zou zijn bevolking met 29 procent zien toenemen, Spanje met 36 procent, Frankrijk met 44 procent en Duitsland met 45 procent.

Dat blijkt uit een recent onderzoek van Gallup, dat bij representa­tieve steekproev­en in 152 landen aan de bevolking heeft gevraagd óf ze wil migreren, en zo ja naar waar. Zoals te verwachten zijn de populairst­e landen NieuwZeela­nd (+231 procent), Singapore (+225 procent) en IJsland (+208 procent). Voor alle duidelijkh­eid: de cijfers geven de aantrekkel­ijkheid van een land aan, het zijn geen indicatore­n voor de concrete migratiepl­annen van mensen.

Wat opvalt, is dat bij de inwoners van de SubSahara (het gebied ten zuiden van de Sahara) België totaal niet scoort. Bijna een op de drie SubSaharia­nen droomt van de Verenigde Staten, 7 procent zou naar Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk

‘Er ligt veel werk op de plank voor de Belgische opleidings en onderzoeks­centra om de wereld duidelijk te maken dat ze aantrekkel­ijk zijn’ JULIE RAY Onderzoeks­ter Gallup

migreren, 5 procent naar Canada.

‘Minder dan 1 procent van de inwoners uit de SubSahara zou willen verhuizen naar België’, zegt Julie Ray, onderzoeks­ter bij Gallup.

Braindrain

Migratiede­skundigen gaan er meestal van uit dat migratie een positieve invloed heeft, zowel voor het land van herkomst als voor het nieuwe thuisland. Bijna alle Europese landen merken dat het opleidings­niveau van de bevolking zou stijgen, als alle wouldbe migranten hun wens zouden uitvoeren. Alleen in België zou het gemiddelde opleidings­peil met maar liefst 10 procent dalen. Concreet betekent dit dat het aandeel van de inwoners met minimaal een bachelordi­ploma in de totale bevolking met 10 procent zou dalen.

Volgens Julie Ray komt dat omdat in België een op de vier hoogopgele­iden aangeeft te willen vertrekken, terwijl slechts 15 procent van de hoogopgele­iden wereldwijd naar ons land zou willen komen. Op dat vlak scoren wij veel slechter dan onze buurlanden, waar minder hoogopgele­iden hun land willen verlaten. Bovendien zouden wij vooral laaggescho­olden aantrekken. ‘Er ligt veel werk op de plank voor de Belgische opleidings en onderzoeks­centra om de wereld duidelijk te maken dat ze aantrekkel­ijk zijn’, zegt Ray. Ze merkt op dat ook het Verenigd Koninkrijk een braindrain zou kennen. Voor de Brexitdisc­ussie steeg het opleidings­niveau na migratie met 21 procent, nu zou het land 1 procent achteruitg­aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium