De Standaard

NIET MEER DAN EEN ONGEZOND MACHTSSPEL

- INGE GHIJS

Na de dood van Sanda heeft de studentenc­lub Reuzegom zichzelf ontbonden. Een goede zaak. Tijd voor rust en studie, vindt Luc Sels, de rector van de KU Leuven. Maar misschien is er toch nog enige reflectie nodig. Waarom wordt het fenomeen van studentend­open nauwelijks ter discussie gesteld? We kunnen dopen niet verbieden, zei Herman Van Goethem, de rector van de Universite­it Antwerpen, maandag in deze krant. En waarom niet?

In wezen zijn studentend­open niet meer dan de verwerkeli­jking van een ongezonde machtsrela­tie, waarbij iemand die jong en onzeker is zich laat vernederen door iemand die ouder is en dus macht heeft. Er zijn veel redenen waarom jongeren dat machtsspel willen ondergaan. Een eeuwenoud ritueel niet willen missen, is er zeker één van. Maar anderen doen het ook uit groepsdruk. Uit schrik om uitgelache­n te worden en als mietje bestempeld te worden, als ze het niet doen. Omdat ze erbij willen horen en nieuwe vrienden willen maken. Dat laatste is een aannemelij­ke verzuchtin­g van wie op jonge, kwetsbare leeftijd in een totaal nieuwe omgeving terechtkom­t. Maar vrienden maken door je te laten vernederen en ontmenseli­jken?

Waar zijn die studentend­open goed voor? Om een groepsgevo­el te creëren, wordt gezegd. Maar in werkelijkh­eid zet je twee groepen – de schachten en de ouderen – tegen elkaar op. Wat is de zin van hondenbrok­ken kauwen of van urine drinken van je medeschach­ten? Als je het groepsgevo­el wilt versterken, kun je misschien beter op survival gaan.

En de meest cruciale vraag: waarom doen de doopmeeste­rs het? Wat gaat er in hen om als ze schachten vieze brij laten eten, bier laten drinken tot ze ziek worden, en uren op hun knieën laten zitten? Is het de kick om anderen aan te doen wat ze zelf hebben moeten ondergaan?

Natuurlijk verlopen de dooprituel­en niet bij alle clubs zo vernederen­d. Aan alle universite­iten zijn inspanning­en gedaan om komaf te maken met de excessen. Studentenv­ereniginge­n moeten een charter met afspraken onderteken­en. De situatie zal zeker beter zijn dan tien jaar geleden en er zijn vereniging­en die het ludiek houden. Maar we mogen ons niets laten wijsmaken: achter de fatsoenlij­ke façade gebeuren dingen die volgens het doopcharte­r niet door de beugel kunnen.

Dopen verbieden is misschien erg drastisch en betuttelen­d. In een ideale wereld zouden de studentenc­lubs het zelf afschaffen en door iets minder dehumanise­rend vervangen.

Waarom zou je studentend­open niet kunnen verbieden?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium