De Standaard

Het rommelt in de controleto­ren

In september kwamen twee vliegtuige­n boven Luik gevaarlijk dicht bij elkaar. Volgens luchtverke­ersleiders werd een ramp nipt vermeden.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS © Silas Stein/dpa

BRUSSEL I Het oosten van Luik, 6 september. Een passagiers­vliegtuig, net opgestegen op Brussels Airport, wijkt uit om niet in slecht weer terecht te komen. Daarbij komt het pal in de aanvliegro­ute van een landend toestel terecht. De bevoegde luchtverke­ersleider in de controleto­ren in Steenokker­zeel heeft het niet gezien. De vliegtuige­n, eentje van een Turkse chartermaa­tschappij en een van een Duitse luchtvaart­maatschapp­ij, botsen bijna op elkaar. Gelukkig treedt het interne waarschuwi­ngsysteem van de vliegtuige­n, TCAS, in werking. ‘Climb, climb’ zegt het ene. ‘Descend, descend’, zegt het andere. Zo wordt een ongeval nipt vermeden. ‘Anders was het niet proper geweest’, zegt een luchtverke­ersleider.

‘Het was een bijnaongev­al’, zegt een andere. ‘Het risico op een botsing was echt groot.’ Drie luchtverke­ersleiders bevestigen het voorval. De betrokken luchtverke­ersleider zou nadien, totaal van slag, naar huis zijn gegaan.

Bij de Air Accident Investigat­ion Unit (AAUI), het orgaan bij de FOD Mobiliteit dat zulke incidenten bekijkt, luidt het dat er geen onderzoek werd geopend. ‘Er was een incident, maar dat werd niet als serieus bestempeld’, zegt woordvoerd­er Sven Heyndrickx. ‘Omdat de toestellen nog net op de rand van de veiligheid­smarge van 1.000 voet (304 meter) bleven.’

Tien werkdagen op rij

In de inschattin­g over de ernst van het incident verschille­n luchtverke­ersleiders dus van mening met het controleor­gaan. Volgens de verkeersle­iders is wat gebeurd is bovendien exemplaris­ch voor de gebrekkige veiligheid­scultuur binnen Skeyes, het vroegere Belgocontr­ol. De Standaard ontving een brief van enkele luchtverke­ersleiders, waarin ze zich uit spreken over het beleid van de directie van Skeyes. ‘Veiligheid is voor u een holle slogan’, werpen ze hun ceo, Johan Decuyper, voor de voeten. Ze reageren daarmee op uitspraken van Decuyper in deze krant (DS 7 december). Hij zei toen dat er geen tekort is aan mensen, maar dat het ‘wel op de limiet zit’. Hij stelde ook dat het aantal ernstige incidenten onder zijn leiderscha­p sterk is gedaald.

De auteurs, die zeggen dat de brief gedragen wordt ‘door 95 procent van de collega’s’, klagen onder meer over een chronisch gebrekkige bezetting. Zo zouden er maar 84 luchtverke­ersleiders zijn op een voorzien aantal van 104.

Dat leidt volgens hen tot een te hoge werkdruk met reeksen van meer dan tien werkdagen op rij, met nefaste gevolgen voor de veiligheid. De luchtverke­ersleider die betrokken was bij het incident van september zou toen effectief al zijn tiende dag op rij hebben gepresteer­d.

Daar komt bovenop dat het luchtverke­er boven België almaar complexer wordt. ‘Vroeger was het alleen Zaventem’, zegt een ervaren luchtverke­ersleider. ‘Nu is het een Chinese puzzel die we moeten leggen. Wij worden goed betaald. Maar het voelt soms aan als bibbergeld.’

Puur geluk

‘Ooit zál er iets gebeuren’, klinkt het bij een andere verkeersle­ider. ‘Dat we tot nu aan rampen zijn ontsnapt, is puur geluk. De directie wil precies wachten tot er ook bij ons iets gebeurt als in het Duitse Überlingen (een ramp uit 2002 waarbij twee vliegtuige­n botsten, red.) vooraleer in te grijpen, maar wij niet.’

Op 23 februari kwamen ook al eens twee vliegtuige­n gevaarlijk dicht bij elkaar, ten zuidoosten van Leuven. Ze naderden elkaar tot 684 voet (208 meter) terwijl dat minimaal 1.000 voet (304 meter) moet zijn. Toen opende het AAIU wel een onderzoek.

In het gesprek met De Standaard vorige week zei ceo Decuyper dat de implementa­tie van ‘Just Culture’, een aanpak waarbij alle incidenten worden gerapporte­erd, de veiligheid gevoelig verhoogt. Hij verklaarde ook dat er mensen worden aangenomen, maar dat het een tijdje duurt om hen op te leiden.

Op het incident van september wilde Skeyes, ook na herhaaldel­ijk aandringen, niet reageren.

‘Wij moeten elke dag een Chinese puzzel leggen. Wij worden goed betaald, maar het voelt soms aan als bibbergeld’ EEN LUCHTVERKE­ERSLEIDER

 ??  ?? In september passeerden een stijgend en een landend vliegtuig elkaar op net iets meer dan 300 meter: een bijnabotsi­ng.
In september passeerden een stijgend en een landend vliegtuig elkaar op net iets meer dan 300 meter: een bijnabotsi­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium