De Standaard

De regio die meer parkeerpla­atsen telt dan inwoners

Het eerste Ruimterapp­ort van Vlaanderen bevat een schat aan informatie over de biotoop van de Vlaming. Hij wil een eigen wagen op een erf zonder inkijk.

- SARAH VANKERSSCH­AEVER ILLUSTRATI­E JORIS SNAET Meer info en het volledige rapport vindt u op:

Met ruim zes miljoen Vlamingen geven we Vlaanderen elke dag vorm. Het eerste, lijvige Ruimterapp­ort van het departemen­t Omgeving van de Vlaamse overheid toont hoe we leven, werken, wonen en besturen. Wat we te vaak doen (pendelen) en wat we te weinig doen (ruimte delen). We halen uit het rapport drie tendensen die de Vlaamse koers typeren.

1. We willen privacy

De deeleconom­ie maakt dan wel opgang – denk aan deelauto’s en deelfietse­n – maar dat betekent niet dat de weg geplaveid is. Een ruime helft van de ondervraag­de Vlamingen zegt dat ze het niet ziet zitten om ruimte binnen of buiten hun huis te delen. Het grootste struikelbl­ok? Privacy. Wil men toch iets delen, dan liefst de wasof klusplaats.

Hoezeer we verknocht zijn aan het eigen erf blijkt ook uit de manier waarop we onze woonplaats kiezen. We kijken in de eerste plaats naar de aanwezighe­id van voorzienin­gen zoals bakkers, su permarkten, scholen … Maar op een belangrijk­e derde plaats (op vijftien criteria) staat ‘privacy’, net na ‘veiligheid’. Ook in tijden van verdichtin­g verdragen we moeilijk pottenkijk­ers.

Behalve privacy op het eigen erf vindt de helft van de Vlamingen ook de wagen een onbespreek­baar onderwerp: een ruime helft vindt autobezit absoluut noodzakeli­jk en zal nooit overwegen om gebruik te maken van een autodeelsy­steem.

Kortom, de Vlamingen willen nog altijd een eigen wagen op het eigen erf. Een gevolg hiervan is dat als je alle garages, opritten en andere staanplaat­sen optelt, Vlaanderen bijna zeven miljoen parkeerpla­atsen heeft. Meer dan er inwoners zijn.

2. 3.

De

We blijven boeren

De land en tuinbouw is een kleine economisch­e sector en toch neemt die de meeste ruimte in: met 610.000 hectare is land en tuinbouw goed voor ruim de helft van Vlaanderen. Dat het aantal land en tuinbouwer­s jaarlijks daalt, verandert daar amper iets aan, omdat de vrijgekome­n grond in de praktijk herverdeel­d wordt onder de bestaande land en tuinbouwer­s. Op die manier vindt in de sector dus een schaalverg­roting plaats.

De vele landbouwgr­ond heeft voordelen, want hoe meer ruimte onverhard is, hoe meer water in de bodem kan dringen en hoe lager het risico op overstromi­ngen is. Geen overbodige luxe, als je weet dat ruim 14 procent van Vlaanderen verhard is – bijna het dubbele van het Europese gemiddelde – en een derde van Vlaanderen overstromi­ngsgevoeli­g gebied vormt.

Nog een voordeel: landbouwgr­onden resulteren in een groenere omgeving. Het Ruimterapp­ort maakte de oefening: tel je de landbouwgr­onden niet mee, dan woont gemiddeld de helft van de Vlamingen te ver van het groen. Mét het landbouwgr­oen is dat maar een op de vijf.

We vreten kilometers

Vlaming legt jaarlijks

1.000 kilometer meer af dan de gemiddelde Europeaan. De salariswag­en heeft daar een belangrijk aandeel in. Wie een bedrijfswa­gen heeft, legt wekelijks 58 extra kilometers af in het woonwerkve­rkeer en 56 extra kilometers voor privéverpl­aatsingen in vergelijki­ng met een huishouden zonder bedrijfswa­gen.

Waarom we al die kilometers blijven afleggen, is een interessan­te vraag. Deden we dat in 2007 hoofdzakel­ijk vanwege het werk, dan is dat sinds 2015 voornameli­jk voor sport, ontspannin­g en cultuur. Omdat we er met andere woorden zelf voor kiezen. Al is een belangrijk­e noot hierbij dat het totaal aantal afgelegde kilometers doorheen de tijd is gedaald.

Maar we blijven dus aan de wagen verknocht. Veel Vlamingen mogen dan foeteren op de files, toch blijkt duidelijk uit het onderzoek dat we weinig bereid zijn om woon en werkplek op elkaar af te stemmen. Ruim 40 procent gaf aan dat de woonwerkve­rplaatsing geen rol speelde bij het kiezen van de woonplaats. Slechts een derde koos er bewust voor om dichter bij het werk te wonen.

Bovendien woont een derde van de Vlaamse werknemers binnen vijf tot vijftien kilometer van zijn of haar werk. Een afstand die gemakkelij­k met de fiets te doen is, maar slechts een op de tien vissen bijt. Driekwart neemt gewoon de auto.

Tel je alle garages, opritten en andere plekken voor de auto op, dan heeft Vlaanderen bijna zeven miljoen parkeerpla­atsen

www.ruimterapp­ort.be

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium