De Standaard

Europeanen zijn gewonnen voor grenzeloze solidarite­it

- © Lafargue Raphael/abaca

Politici beweren vaak ten onrechte dat hun burgers tegen ‘meer Europa’ zijn. Dat geldt alvast niet voor een Europese schokdempe­r tegen werklooshe­id.

De gele hesjes die nu al weken de Franse wegen blokkeren, verwensen de Europese Unie als een instrument van en voor de rijken. Maar een sociaal Europa dat de zwakkeren beschermt, kan op massale steun rekenen bij burgers met een lager inkomen en opleiding. Dat blijkt uit een onderzoek naar de bereidheid van de Europeanen om het risico van werklooshe­id over de grenzen heen te spreiden.

Voor deze studie ondervroeg­en professor Frank Vandenbrou­cke, de gewezen Belgische SP.Aminister, en zijn team aan de Universite­it van Amsterdam bijna 20.000 Europeanen in dertien lidstaten.

Sinds de crisis van de eurozone maakt de idee opgang dat Europa landen die een ongewone stijging van hun werklooshe­id ervaren, te hulp moet komen. Dankzij die solidarite­it zouden de getroffen lidstaten niet op andere begrotings­posten moeten besparen om de uitkeringe­n te kunnen betalen. Het is precies het gebrek aan dat soort van ‘schokdempe­rs’ dat de crisis in de eurozone zo schrijnend maakte.

Beperkte tegenstand

De tegenstand tegen zo’n grenzeloze solidarite­it blijkt erg beperkt te zijn: nauwelijks 13 procent van de ondervraag­den is er vlakaf tegen gekant. ‘De studie levert een heel ander beeld van de Europeanen op dan het gangbare politieke discours wil doen geloven’, stelt Vandenbrou­cke vast.

Wel heeft de manier waarop de solidarite­it wordt georganise­erd, invloed op de mate van steun. Zo bleken de meest genereuze modellen, waarbij 70 procent van het laatste loon wordt uitgekeerd, het populairst. Verder stijgt de steun als de lidstaten hun werklozen vorming aanbieden en als ze hen verplichte­n elke gepaste baan te aanvaarden.

Die voorwaarde­n vinden de Europese burgers veel belangrijk­er dan de vraag of het aanvaardba­ar is dat altijd dezelfde landen steun ontvangen en altijd dezelfde lidstaten betalen. Dit in tegenstell­ing tot het debat dat de politici de afgelopen jaren voerden.

Maar de EU moet er niet aan denken om zelf, rechtstree­ks, de uitkeringe­n uit te betalen. Dat blijft in de ogen van de ondervraag­den een nationale taak. Het Europese systeem moet dus veeleer een herverzeke­ring zijn die de nationale stelsels ondersteun­t.

Verzorging­sstaat

De rijkere lidstaten met sterker ontwikkeld­e verzorging­sstaten staan over het algemeen iets sceptische­r tegenover risicodeli­ng – al blijft er ook daar een meerderhei­d. Bij die landen staat België op de derde plaats na Frankrijk en Duitsland.

In België, zoals in andere rijkere landen, krijgt het minst genereuze systeem de minste steun uit vrees voor sociale afbraak.

De Belgen geven de voorkeur aan een systeem met genereuze uitkeringe­n, die gepaard gaan met opleiding voor werklozen, herverdeli­ng tussen rijke en arme Belgen, maar – op termijn – niet tussen lidstaten. In Nederland daarentege­n wint de optie zonder herverdeli­ng.

‘Het resultaat van de studie staat in schril contrast met het gangbare politieke discours’

FRANK VANDENBROU­CKE Professor Universite­it Amsterdam

Een geel hesje in Parijs. De beweging ziet Europa als

 ??  ?? instrument van en
instrument van en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium