De Standaard

Europese ‘bedeltocht’ levert weinig op

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

Op Twitter circuleerd­e gisteren een druk bekeken filmpje dat illustrati­ef is voor de toestand waarin Theresa May zich bevindt. Toen de Britse premier in Berlijn wilde uitstappen om de Duitse kanselier Angela Merkel te begroeten, ging de achterdeur van haar wagen niet open. ‘Permanente backstop’, luidden de cynische commentare­n.

May ontmoette gisteren behalve Merkel ook de Nederlands­e premier Mark Rutte en de Europese leiders JeanClaude Juncker en Donald Tusk. Ze probeerde extra garanties te krijgen dat de Ierse backstop een tijdelijk karakter zal hebben, zodat het Verenigd Koninkrijk niet voor onbepaalde tijd opgesloten kan worden binnen de EU. May rekent erop dat ze in dat geval haar deal met de EU alsnog door het parlement krijgt, uiterlijk op 21 januari.

Interpreta­tieve nota

De Europese leiders zijn bereid May een eind tegemoet te komen – het is in hun eigen belang dat May slaagt – maar niet te ver. ‘De Brexitdeal is de beste en enige mogelijke deal’, liet Juncker weten. ‘Er is geen ruimte voor heronderha­ndelingen. Verduideli­jkingen zijn wel mogelijk.’

Donald Tusk gaf May al even weinig hoop: ‘We zullen niet opnieuw onderhande­len over de deal en de backstop. We zijn wel bereid te bekijken hoe we de goedkeurin­g in het Verenigd Koninkrijk kunnen vergemakke­lijken.’

De kans is reëel dat May vrijdagoch­tend na de Europese top naar Londen kan vertrekken met een politieke verklaring waarin de 27 EUleiders beloven dat ze er alles aan gaan doen om zo snel mogelijk een nieuw handelsakk­oord met Londen te sluiten, zodat de backstop niet gebruikt moet worden. Zelfs een interpreta­tieve tekst met juridische waarde is mogelijk.

Het grote politieke probleem voor May is dat er geen tijdslimie­t op die backstop staat. Maar dat laatste is een no go voor de EU: die backstop is de verzekerin­gspolis dat er zeker geen harde grens komt tussen Ierland en NoordIerla­nd.

In Brussel geloven weinigen dat een extra verklaring over de backstop het probleem van May in het parlement zal oplossen. De kern ervan is dat de deal voor een deel van de Britse parlements­leden niet ver genoeg gaat en voor een ander deel te ver, klinkt het. May heeft de voorbije maanden te weinig aan een consensus gewerkt en betaalt daar nu de prijs voor.

Het pessimisme dat er eind maart geen akkoord is, groeit opnieuw in Brussel. ‘We zullen op de Europese top ook discussiër­en over onze voorbereid­ingen voor het scenario waarbij er geen deal is’, laat Tusk weten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium