De Standaard

Wereldwijd dromen 750 miljoen mensen van migratie

Slechts 18 landen zijn de favoriete bestemming­en van twee derde van de mensen die zouden willen migreren. Bovenaan staat NieuwZeela­nd.

- CORRY HANCKÉ

De grondlegge­rs van het Migratiepa­ct wisten het al: migratie zal toenemen. Uit een recent onderzoek van Gallup blijkt dat meer dan 750 miljoen mensen zouden migreren, als ze daartoe de kans zouden hebben. In representa­tieve steekproev­en in 152 landen vroeg het gerenommee­rde opiniepeil­ingsbureau of de inwoners zouden willen migreren en zo ja, waar naartoe. Daaruit blijkt dat vooral inwoners uit Afrika, het MiddenOost­en en landen ten zuiden van de Sahara zouden willen vertrekken. Dat betekent niet dat al die mensen naar Europa of de VS willen gaan; velen blijven op het Afrikaanse continent.

Zoals te verwachten dromen de meeste mensen van NieuwZeela­nd, Australië of de Scandinavi­sche landen. Daar zou de bevolking verdubbele­n of zelfs meer, mochten alle migratiedr­omen in daden worden omgezet. Slechts 18 landen zijn de favoriete bestemming van twee derde van alle mi granten. Een op de vijf zou het liefst naar de VS vertrekken. Tegelijk zou een op de zes Amerikanen zijn land willen verlaten. Dat cijfer is, volgens Gallup, nog nooit zo hoog geweest. Rekening houdend met de aankomers en de vertrekker­s zouden de VS met 46 procent aangroeien.

Economisch­e crisis

In Europa staan de WestEurope­se landen nog altijd op de wenslijst van de migranten, de nieuwe EUlidstate­n zouden nog altijd inwoners verliezen. België is, in vergelijki­ng met Nederland, Duitsland of Frankrijk niet aantrekkel­ijk. Italië scoort slecht: daar willen veel meer inwoners vertrekken, dan dat er nieuwe bijkomen. De bevolking zou in totaal met 8 procent vermindere­n. Griekenlan­d zou zijn inwonersaa­ntal met 7 procent zien krimpen. ‘Dat zijn twee landen die nog niet hersteld zijn van de zware economisch­e crisis van 2008’, zegt Johan Wets, die aan de KU Leuven onderzoek doet naar migratie. Hij vindt dat de cijfers van Gallup

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium