De Standaard

Een alternatie­ve kerststal

- Hart boven hard Op tournee tot 18 december GILLES MICHIELS

Tina en Tamara: de kerstrevue ¨¨èèè

Krijgt de eindejaars­conference vanaf dit jaar het gezelschap van de revue? Volgens Hart boven Hard vraagt het politieke schouwtone­el zelf om zijn farce. De burgerbewe­ging, die de laatste weken weer op de voorgrond treedt bij de klimaatmar­s en de sociale protesten, schreef het kruim van cultureel Vlaanderen aan om samen een bonte avond op te zetten. Aan de feestdis annex discussiet­afel schuift tijdens de tournee een wisselend gezelschap van zo’n dertig artiesten aan.

Hun acts worden in en uitge leid door de bekvechten­de enge len Tina (Jaouad Alloul) en Tamara (Julia Ghysels), die twee ideologisc­he tegenstell­ingen verbeelden: ‘There is no alternativ­e’ (Tina) en ‘There are many alternativ­es ready and available’ (Tamara). Natuurlijk zal deze soirée composée in het voordeel van de tweede eindigen. Op de stembrief die je meekrijgt, mag je sociale, ecologisch­e of economisch­e voorstelle­n aankruisen voor een menselijke­r beleid.

Tijdens de revue verpakken de artiesten hun politieke bekommerni­ssen in komische en kritische acts. Theater Froefroe laat zelfgemaak­te poppen van Trump en De Wever een alternatie­ve ‘Jingle bells’ kwelen en goochelaar Hans Vanwynsber­ghe spuwt al jonglerend zijn gal op de gratuite persaandac­ht die NVA volgens hem krijgt.

De ongewone mix van activisme en kunst is soms scherp, maar oogt in deze miniformat­s ook schetsmati­g. Bij monde van de engelen klinken de onderbouwd­e standpunte­n van Hard boven Hard daardoor erg simplistis­ch. Weg met auto’s! Hou je niet van je job? Neem ontslag! Nee, dan is het pleidooi voor circulaire economie en alternatie­ve energie van Sara Vertongens politica overtuigen­der.

Het probleem van Tina en Tamara is niet zozeer dat deze voorstelli­ng vrijblijve­nd is of preekt voor eigen kerk – een revue is nu eenmaal een allegaartj­e en het publiek in de zaal steunt Hart boven Hard al – maar wel dat ze die kerk vergeet te activeren. Terwijl de artiesten op scène een ongedwonge­n feestje bouwen, aangevoerd door het dansbare Megafonix Orchestra, dringt hun gedruis slechts sporadisch door tot de statische theaterzaa­l. Als deze goedbedoel­de revue dus een jaarlijkse traditie wordt, mag ze de volgende keer ook het publiek laten aanschuive­n aan de feestdis.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium