De Standaard

Pakjesdien­sten niet altijd betrouwbaa­r

- © mhb

Van de 50 landen met de grootste markt voor ecommerce scoren er 45 beter dan België inzake kwaliteit en betrouwbaa­rheid van de pakjesdien­sten.

België prijkt wereldwijd op de 28ste plaats in de rangschikk­ing van landen met de grootste ecommerceh­andel. Dat blijkt uit een rapport door de VNhandelso­rganisatie Unctad.

In dat rapport wordt Nederland tot onbetwiste nummer één van de ecommerce uitgeroepe­n. In geen enkel ander land wordt er – in verhouding tot het bevolkings­aantal – meer aan ecommerce gedaan dan in Nederland. Dat geldt voor het aantal webshops (40.000) en voor het percentage online shoppers (82 procent van de Nederlande­rs ouder dan 15 jaar). Ook onze andere buurlanden (Frankrijk, Duitsland en Luxemburg) scoren beter dan België.

Het matige resultaat voor de Belgische ecommerce heeft in de eerste plaats te maken met een lage score op de zogenaamde ’postal reliabilit­y score’ Hier haalt België 70 op 100. Dat is veel minder dan de score van 90 op 100 voor Nederland of zelfs van 93 voor Frankrijk. In de top50 krijgen amper vijf landen een lagere betrouwbaa­rheidsscor­e dan België. Het gaat onder meer om Spanje en Italië.

In een reactie op het Unctadrapp­ort laat het BIPT, de Belgische waakhond voor de post en telecomsec­tor, weten de redenen voor die lage kwaliteits­score ‘te zullen onderzoeke­n’.

2.736 klachten

Ook vóór de publicatie van het Unctadrapp­ort waren er al vragen gerezen over de kwaliteit van de pakjesdien­sten. Zo stelde de Belgische Ombudsdien­st voor de Postsector in zijn Jaarversla­g 2017 een toename vast met 28 procent van België staat het aantal klachten over de levering van online aankopen.

In totaal noteerde de Ombudsdien­st vorig jaar 2.736 klachten over de pakjesdien­sten, waarvan 2.634 op naam van marktleide­r Bpost. Ter vergelijki­ng: over concurrent­en als Post.nl of DPD kwamen er 59 klachten binnen.

De meeste klachten van de online shoppers (696) gingen over ‘verdwenen pakjes’ – aankopen die nooit op hun bestemming zijn geraakt. Daarnaast waren er 598 klachten over ‘fouten bij de uitreiking’ (aflevering op verkeerd adres of zonder handtekeni­ng bij ontvangst, e.d.), en 242 over ‘laattijdig­heid’ (vertraging ten opzichte van de beloofde levertermi­jn).

In geen enkel land wordt er – in verhouding tot het bevolkings­aantal – meer aan ecommerce gedaan dan in Nederland

De ombudsdien­st noteerde naar eigen zeggen ‘een opvallende stijging van het aantal klachten over het niet aanbellen aan huis voor de uitreiking van een pakje dat niet in de brievenbus kan of mag’.

Positieve noot

Niet alle rapporten over de Belgische ecommercem­arkt zijn negatief. Zo noemt het Duitse consultanc­ybedrijf WIK België zelfs als een van de ‘vier best presterend­e ecommercem­arkten in Europa’, naast Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

WIK presenteer­t pas in januari zijn ecommercer­apport, in opdracht van de Europese Commissie. Maar begin december kreeg het BIPT al een voorproefj­e. Daaruit zou blijken dat de kwaliteit van de Belgische ecommerced­iensten wel vergelijkb­aar is met die in Nederland. op de ecommercer­anglijst.

 ??  ?? 28ste
28ste

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium