De Standaard

Noodplan voor de slimme meter

De software achter de slimme meter loopt opnieuw vertraging op. Vandaag moet beslist worden over een noodplan.

- PASCAL DENDOOVEN PASCAL SERTYN

Het kernproble­em zit niet bij de slimme meter zelf, maar bij de vennootsch­ap Atrias, die werkt aan een centraal clearing house, zeg maar een centrale databank voor klanten en metergegev­ens voor de energiesec­tor. Die centrale databank is nodig om de digitale meters op een slimme manier te gebruiken. Het centraal clearing house zou in kaart brengen op welke momenten er stroomover­schot is. Consumente­n zouden dan het signaal krijgen dat het gunstig is om de was of vaatmachin­e te laten draaien. Omgekeerd zou de centrale databank ook helpen de productie te sturen. Op momenten dat er al een overschot is, zou er minder stroom geproducee­rd worden.

Die systemen moeten vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen en consumen ten helpen stroom te verbruiken wanneer die goedkoper is. Aan zo’n centraal clearing house wordt al sinds 2011 gedacht. Het zou de lokale databanken van de netbeheerd­ers zoals Fluvius, Risa, Sibelga en Ores vervangen. Het dienstenbe­drijf Accenture won nipt de Europese aanbestedi­ng en ging in 2015 aan de slag met de belofte het project medio 2016 op te leveren tegen een vaste prijs van 20 miljoen euro.

Gefaseeerd­e oplevering

Maar de opleverdat­um werd al verschille­nde keren uitgesteld. Terzelfder tijd kwamen er herhaaldel­ijk wijziginge­n aan de initiële vraag, waardoor de totale kostprijs van het project almaar oploopt. En nu dreigt er nogmaals uitstel. Duidelijk is dat de centrale databank er ook komend jaar nog niet zal zijn en het is maar de vraag of 2020 haalbaar is. De knipperlic­hten staan op rood. Walter Van den Bossche, de voorzitter van Fluvius en Atrias, pleit voor een soort gefaseerde oplevering. Er zouden nu prioriteit­en vastgelegd moeten worden om een ‘spoedige oplevering’ mogelijk te maken.

Van den Bossche zelf wilde gisteren geen datum naar voren schuiven voor dat ‘miniplan’. ‘Het marktcomit­é moet daarover be slissen.’ Dat comité, waarvan Van den Bossche voorzitter is, komt vandaag samen. Naast de distributi­enetbeheer­ders zitten ook de energielev­eranciers erin en de regulatore­n. Onder meer de Vlaamse regulator Vreg liet zich eerder al bezorgd uit over het voortduren­de uitstel. Zo schreef de Vreg een brief aan het comité met de vraag of er nog wel vastgehoud­en moest worden aan een Belgische oplossing. Het alternatie­f was dat de regio’s elk apart een clearing house zouden installere­n.

Voorlopig houdt Van den Bossche vast aan een Belgische oplossing. Hij plaatste vorig jaar, toen duidelijk was dat Atrias een flop dreigde te worden, zijn eigen ITdirecteu­r van Eandis (het huidige Fluvius), Frank De Saer, als ceo bij Atrias.

De oplevering van het platform is be langrijk voor afscheidne­mend minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). Die heeft zwaar ingezet op de digitale meters. ‘We hebben al meermaals ons ongenoegen en onze bezorgdhei­d geuit over de hele gang van zaken. We hebben een modern en performant systeem nodig. Belangrijk voor onze energietoe­komst, waarin iedereen steeds meer zelf energie produceert en daar ook voor vergoed moet kunnen worden’, luidt het.

‘Consument betaalt’

De introducti­e van de slimme meters zelf loopt trouwens vertraging op. Tommelein stelde die al uit van 1 januari 2019 naar 1 juni 2019. Maar duidelijk is dat de centrale databank er op dat moment nog niet zal zijn.

‘Ik heb veel vragen of het nog wel tot iets concreets gaat leiden’, zegt Vlaams Parlements­lid Andries Gryffroy (NVA), die ook wijst op de uit de hand lopende kostprijs. Ook zijn collega Rob Beenders (SP.A) waarschuwt. ‘Dit project heeft al ettelijke honderden miljoenen aan de sector gekost. Dat betaalt uiteindeli­jk de consument.’ Accenture, dat zich contractue­el goed ingedekt zou hebben, reageerde gisteren niet op vragen om toelichtin­g.

‘Ik heb veel vragen of dit project nog wel tot iets gaat leiden’

ANDRIES GRYFFROY Energiespe­cialist N-VA

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium