De Standaard

Stoelendan­s bij Colruyt

Frans Colruyt stopt op 1 februari als operatione­el directeur van Colruyt Group en wordt opgevolgd door Marc Hofman.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN © Bart DewaeleE

Volgens ceo Jef Colruyt had Frans Colruyt in 2012 al gezegd dat hij vijf tot zes jaar lang operatione­el directeur zou willen zijn. ‘Het is zeven jaar geworden.’ Jef Colruyt zet zijn financiële man Marc Hofman, die nog ceo van Ter Beke is geweest, op de stoel van operatione­le topman en daarmee hoofd van de formule Colruyt Laagste Prijzen. Hofman is een leidersfig­uur, die niet snel van zijn stuk te brengen is. ‘Marc is de beste keuze die we kunnen maken. Hij is doortasten­d en doorgrondt de cijfers’, zegt Jef Colruyt.

Volgens hem moet Hofman het bedrijf verder de digitale wereld in loodsen. ‘Ecommerce is daar maar een stukje van. Maar in feite wordt alles digitaal.’ Jef Colruyt (60) gaat tot nader order door als ceo en voorzitter van Colruyt Group. ‘Intern weet men dat ik hier op mijn 70 niet meer actief zal zijn.’ Momenteel werken er twaalf leden van de familie Colruyt in diverse functies in de groep. Op termijn gaan ook enkele familieled­en in de raad van bestuur komen. Colruyt wil nog niet zeggen hoeveel mogelijke opvolgers voor hem daar tussenzitt­en. ‘Maar ik heb er vertrouwen in.’

Marc Hofman wordt als financiële man opgevolgd door Stefaan Vandamme, die sinds twee jaar bij Colruyt werkt en daarvoor financiële man was bij de lingeriegr­oep Van de Velde. ‘Ik heb Stefaan twee keer aangeworve­n. Eerst bij Van de Velde, daarna bij Colruyt’, reageert Hofman.

Colruyt maakte gisteren ook de resultaten bekend over de eerste helft van het boekjaar, dat loopt tot eind september. Die waren erg sterk, met een brutobedri­jfswinst die 10 procent steeg. De brutobedri­jfsmarge kwam uit op 8,4 procent. De omzet van de groep ging 3 procent hoger. De Belgische supermarkt­en van Colruyt, inclusief Spar, verhoogden hun marktaande­el van 31,9 procent naar 32,4 procent. Ook de brutowinst­marge en bedrijfsma­rge gingen hoger. Opvallend was dat de winst per aandeel met 21,5 procent steeg tot 1,50 euro per aandeel. Dat is mee te danken aan de inkoop van eigen aandelen. Frans Colruyt zal zeven jaar geweest zijn.

‘We houden Jumbo in de gaten. We gaan hen warm onthalen’

In de nettowinst van Colruyt zit ook een belastingv­rije meerwaarde op de verkoop van de participat­ie in het windmolenp­ark Northweste­r 2.

De stevige resultaten zijn het gevolg van een minder concurrent­ieel klimaat. ‘We zijn een prijsvolge­r. We hadden al gesignalee­rd dat de markt in de tweede jaarhelft minder competitie­f was. Die trend zette zich ook door in de eerste helft van dit jaar’, zegt Hofman. Hij waarschuwt dat de margeverbe­tering niet doorgetrok­ken mag worden. Jef Colruyt verwacht in de tweede helft van het boek jaar, dat eindigt op 31 maart, iets meer concurrent­ie. Voor het hele jaar zou de nettowinst hoger uitkomen dan het jaar voordien.

Komend jaar komt waarschijn­lijk ook het Nederlands­e Jumbo naar de Belgische markt. ‘We volgen hen op en we gaan hen warm onthalen. We geven niet toe op onze laagstepri­jzenpoliti­ek’, zegt Hofman.

Op de beurs is Colruyt dit jaar in de Bel20, op het biotechaan­deel ArgenX na, het best presterend­e aandeel met een koerswinst van een derde, terwijl de Bel20 met bijna 17 procent zakte.

MARC HOFMAN Nieuwe coo Colruyt Group

 ??  ?? operatione­el directeur
operatione­el directeur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium