De Standaard

Dell keert terug naar de beurs

-

Het Amerikaans­e computerco­ncern Dell zal nog dit jaar opnieuw noteren op de beurs van New York, na een afwezighei­d van vijf jaar. De aandeelhou­ders hebben de plannen daarvoor gisteren goedgekeur­d.

De beursgang gebeurt via een omweg: Dell neemt de aandelen over van zijn beursgenot­eerde softwaredo­chter VMware. De transactie ter waarde van zowat 24 miljard dollar (21 miljard euro) wordt vermoedeli­jk op 28 december afgerond; vanaf dan zou Dell ook weer op de New York Stock Exchange noteren.

Stichter Michael Dell (53) haalde Dell in 2013 van de beurs, met de hulp van investeerd­ers, voor 25 miljard dollar. Daardoor – en door de overname van opslagspec­ialist EMC in 2016 – ontstond een zware schuldenbe­rg. De beursdeal moet die helpen verlichten.

In ons land zijn er in de periode 2016/2017 netto 66.352 jobs bijgekomen. Het is een combinatie van een toename van de jobcreatie en een verdere inkrimping van het aantal geschrapte jobs. Dat blijkt uit een nieuw DynamRegra­pport van het Leuvense onderzoeks­instituut Hiva. Dat brengt jaarlijks de arbeidsmar­ktdynamiek in ons land en de gewesten in kaart.

Het aantal geschrapte jobs viel in de periode 2016/2017 trouwens terug tot het laagste peil van net voor de crisis van 2008. De jobcreatie kan nog niet tippen aan het niveau van voor die crisis. Met 57 nieuwe banen per 1.000 bestaande jobs zitten we wel op het hoogste peil in vijf jaar. Maar nog een eind af van de 66 banen per 1.000 bestaande jobs die kort voor de crisis van 2008 werden gehaald.

Een andere signaal dat wijst op de aantrekken­de economisch­e conjunctuu­r: tussen 2014 en 2017 is de jobrotatie almaar toegenomen. Jaar na jaar veranderde­n meer mensen van baan. Tegelijk is het aantal voltijdse aanwerving­en toegenomen van 50,5 naar 52,2 procent, terwijl het aantal deeltijdse jobs gedaald is.

Vlaanderen was met een netto banenaangr­oei van 42.000 goed voor 63 procent van de totale aangroei in ons land. Het is meteen het hoogste cijfer in vijf jaar, meldt de Vlaamse minister van Werk, Philippe Muyters (NVA). Maar Vlaanderen moet Wallonië wel laten voorgaan als gekeken wordt naar de relatieve nettoaangr­oei. Wallonië was goed voor een nettoaangr­oei van 19 jobs per 1.000 bestaande arbeidspla­atsen. Vlaanderen kwam uit op 18 per 1.000.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium