De Standaard

Theo Francken weer volwaardig burgemeest­er in Lubbeek

- VAN ONZE MEDEWERKER FERNAND GOYENS © fg © belga

Door de herschikki­ng van de federale regering wordt Theo Francken weer burgemeest­er. Partijgeno­ot Davy Suffeleers wordt schepen.

De politieke strubbelin­gen in de Wetstraat zijn doorgedron­gen tot in Lubbeek, de gemeente waar Theo Francken (NVA), exstaatsse­cretaris voor Asiel en Migratie, woont en titelvoere­nd burgemeest­er is.

Meteen na de jongste gemeentera­adsverkiez­ingen werd binnen de lokale NVA afgesproke­n dat Davy Suffeleers uit Binkom waarnemend burgemeest­er zou worden. Tania Roskams, huidig waarnemend burgemeest­er, zou schepen worden.

Theo Francken kreeg op 14 oktober 2.435 stemmen, Roskams 410 en Suffeleers 422.

Tot volgende verkiezing­en?

Nu Francken niet langer in de regering zetelt, keert hij terug als volwaardig burgemeest­er van ‘zijn’ Lubbeek. De voorbije jaren nam hij plaats tussen de andere raadsleden en probeerde hij zoveel mogelijk aanwezig te zijn op de raadszitti­ngen. Hij bleef de politiek in Lubbeek op de voet volgen en stippelde mee het beleid van zijn partij uit.

Tijdens de zitting van het schepencol­lege afgelopen maandag bevestigde NVA dat Francken de burgemeest­erssjerp opnieuw zal omgorden. Hoelang dat zal duren, is de vraag, want in mei zijn er opnieuw Vlaamse en federale verkiezing­en. Daarvan zal afhangen of Francken weer kan of zal toetre gaf afgelopen zondag, op de dag van zijn vertrek uit de regering, in zijn Lubbeek nog een den tot een regering.

Zitting verlaten

In elk geval valt nu voor Davy Suffeleers een ultieme droom in duigen. Omdat hij 12 stemmen meer haalde dan Tania Roskams, zou hij vanaf 1 januari waarnemend burgemeest­er worden. In zijn woonplaats waren heel wat inwoners ervan overtuigd dat hij een prima burgemeest­er zou zijn.

Suffeleers wordt nu schepen, net als Tania Roskams. Voor huidig schepen Geert Bovyn, ook van NVA, is er geen plaats meer. Hij moest maandag de zitting van het schepencol­lege verlaten.

Over de bevoegdhed­en van het

Over de bevoegdhed­en heerst binnen NVA momenteel radiostilt­e

nieuwe schepencol­lege heerst binnen NVA in Lubbeek momenteel radiostilt­e.

Vast staat wel dat Theo Francken als burgemeest­er een aantal dossiers die tijdens de huidige bestuurspe­riode werden opgestart, zoals de bouw van een school in Pellenberg en een politiekan­toor in Lubbeek zelf, zal afwerken. Ook verkeersve­iligheid wordt een prioriteit.

 ??  ?? Theo Francken lezing over het migratiepa­ct.
Theo Francken lezing over het migratiepa­ct.
 ??  ?? Davy Suffeleers.
Davy Suffeleers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium