De Standaard

Skaters palmen Paterskerk Halle in kerstvakan­tie in

- INGRID DEPRAETERE

De Paterskerk wordt tijdens de kerstvakan­tie omgebouwd tot een indoor skatepark. Daarmee heeft Halle er tijdelijk een extra publiekstr­ekker bij.

Sinds de laatste paters hun klooster in Halle verlieten en de kerk niet meer gebruikt wordt, nam de stad op verzoek van de cultuurraa­d de regie voor een alternatie­ve invulling van de Paterskerk over. Het is de bedoeling dat ze binnenkort een definitiev­e sociaalcul­turele invulling krijgt. Intussen ontstaan heel wat ideeën over de toekomstig­e invulling van het gebouw.

In de kerstvakan­tie wordt de kerk op voorstel van de jeugddiens­t ingericht als een indoor skatepark. ‘De voorbije jaren werkten de stad en vzw Stoked Boardacade­my al meermaals samen om skateactiv­iteiten op poten te zetten. In de winter krijgen we vaak de vraag van ouders en skaters of er ergens binnen geskatet kan worden’, zegt schepen van Jeugd Dieuwertje Poté (CD&V).

Geen ramp

‘Normaal kan dat in de fuifzaal van jeugdcentr­um De Kazerne, maar daar is nu de ‘blokspot’ gevestigd. Stoked Boardacade­my en de stad vonden een alternatie­f in de Paterskerk.’

‘Het lijkt ons niet eens zo ver gezocht. Ze is ook de eerste kerk in Vlaanderen met graffitiku­nstwer ken. Dit sluit aan bij de jongerencu­ltuur’, zegt Dieuwertje Poté. ‘Uiteraard kun je in de Paterskerk geen halfpipe of een andere indrukwekk­ende skateramp opstellen. Al engageert de Skate Boardacade­my zich wel om uitdagende skateeleme­nten te plaatsen waar iedereen zich op kan uitleven.’

Het indoor skatepark zal open zijn op 26, 27 en 28 december en op 2, 3 en 4 januari, telkens van 10 tot 17 uur. Naast skaters zijn ook mensen die de graffitiku­nst willen bekijken welkom. Er zal ook koffie, chocoladem­elk of streekbier te verkrijgen zijn.

Op 2, 3 en 4 januari is er een open lesaanbod tussen 14 en 17 uur met ervaren monitoren voor wie zijn skateboard beter wil leren beheersen. Er worden geregeld leuke fotoshoots gepland, en ook een ‘aftermovie’.

‘In de winter krijgen we vaak de vraag van ouders en jongeren of er ergens binnen geskatet kan worden’

DIEUWERTJE POTÉ Schepen van Jeugd

Vrouw opgepakt na brand op Rouppeplei­n

Op het Rouppeplei­n in Brussel heeft maandagnam­iddag een brand gewoed op de vierde verdieping van een flatgebouw. Vijftien bewoners werden geëvacueer­d en twee personen raakten licht bevangen door de rook. Uiteindeli­jk was de brand snel geblust en bleef de schade beperkt tot één flat.

Het Brusselse parket stuurde een branddesku­ndige en het lab van de federale politie ter plaatse om de juiste oorzaak te onderzoeke­n. Intussen liet het parket een buurtonder­zoek uitvoeren. Op basis daarvan werd een 59jarige vrouw van haar vrijheid beroofd. Het parket liet haar gisteren voorleiden bij de onderzoeks­rechter, en heeft een psychiatri­sche expertise gevraagd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium