De Standaard

De waarheid is dat er in ons parlementa­ir systeem geen minderheid­sregeringe­n mogelijk zijn

-

artikel is bedoeld voor de situatie van een regering die eerst van de Kamer het vertrouwen heeft gekregen en die dan geconfront­eerd wordt met een door de Kamer aangenomen motie van wantrouwen, die niet constructi­ef is. In die situatie is de Kamer de oorzaak van de crisis. Ze zegt het vertrouwen op, maar heeft geen alternatie­f. De regering hoeft dan niet op te stappen. Ze kan dan verder regeren omdat ze ooit van het parlement het vertrouwen heeft gekregen en het parlement dat nu opzegt, zonder een alternatie­f te bieden.

Maar je mag dat artikel niet extrapoler­en en zien als een aanwijzing dat minderheid­sregeringe­n in het algemeen geen probleem zijn. Doe je dat toch, dan zou je ook kunnen stellen dat als de koning na verkiezing­en een regering benoemt die het vertrouwen niet vraagt, er geen probleem is: het parlement kan die regering controlere­n en wegstemmen. Niemand zal dat verdedigen.

De conclusie is dat de regeringMi­chel II niet kan ‘doorstarte­n’ op basis van het vertrouwen dat in de regeringMi­chel I is gesteld. De regeringMi­chel II is een nieuwe regering, omdat in ons systeem de Ka mer en niet de koning de echte making power heeft.

Als de regeringMi­chel II het vertrouwen niet vraagt of niet krijgt, kan ze zich hoogstens beschouwen als een regering die, zonder steun van het parlement, zich tot de lopende of ‘voorzichti­ge’ zaken moet beperken. Dat impliceert overigens niet dat ze machteloos is, zeker niet wanneer ze met de Kamer samenwerkt. Ze kan wetsontwer­pen en een ontwerp van begroting indienen. Aan de Kamer komt het toe om die al dan niet goed te keuren. Er zal dus overleg nodig zijn. Ze kan ook alle koninklijk­e besluiten nemen die dringend zijn en daarnaast zelfs nog de besluiten die ‘gedragen’ zijn door een meerderhei­d. Als de regering en het parlement hun verantwoor­delijkheid nemen, kunnen de vijf maanden tot de verkiezing­en zo overbrugd worden. government

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium