De Standaard

Vlaanderen nam wel degelijk de leiding in het Belgische klimaatver­zet

De Vlaamse regering nam wel degelijk de leiding in het Belgische verzet tegen de aangescher­pte Europese richtlijn energieeff­iciëntie. Anderen betreurden de neestem, maar sloten zich wel aan.

- © Bart Dewaele VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I ‘De spelletjes in de media kloppen niet.’ Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA) reageerde vorige week in het Vlaams Parlement fors op de kritiek van federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) dat de Vlaamse regering op het vlak van klimaat op de rem staat.

De aanleiding was de aangescher­pte richtlijn energieeff­iciëntie waarover de Europese lidstaten en het Europees Parlement een akkoord hebben gesloten. België stemde tegen die richtlijn, maar Bourgeois ontkende dat alleen Vlaanderen daarvoor de verantwoor­delijkheid draagt.

‘Alle entiteiten (regeringen, red.) hebben een neen uitgebrach­t’, zei de ministerpr­esident, die hamerde op de hoge klimaatamb­ities van Vlaanderen. ‘De federale staat België plus de drie gewesten. Anders kan de vertegenwo­ordiger van ons land op die vergaderin­g niet tegenstemm­en, maar zich alleen onthouden.’

Niet van ganser harte

De documenten om dat te bewijzen, ontbraken. Groenfract­ieleider Björn Rzoska vroeg de verslagen op van het overleg tussen de gewesten en het federale niveau, maar kreeg ze niet. ‘Het belang van de openbaarhe­id weegt niet op tegen de beschermin­g van het vertrouwel­ijke karakter van onze betrekking­en’, liet het kabinetBou­rgeois weten.

De Standaard kon de documenten, die Rzoska intussen toch in handen kreeg, wel inkijken. Ze bewijzen dat de versie van Bourgeois nuancering verdient. Uit het verslag van een vergaderin­g op 28 juni op de DirectieGe­neraal Europese Zaken, waarop de regio’s aanwezig waren, blijkt inderdaad dat alle deelnemers instemden met een neenstem. Maar dat gebeurde duidelijk niet van ganser harte.

‘Volgens een rondvraag bij de deelnemers kon worden vastgestel­d dat de positie van de deelnemers divergeerd­en tussen een negatieve stem dan wel een onthouding’, luidt het in het verslag. ‘Hoewel sommige deelnemers dit betreurden’, werd uiteindeli­jk ingestemd met een tegenstem.

De Brusselse minister van Leefmilieu, Céline Frémault (CDH), heeft al verzekerd dat zij zeker niet op de rem stond. Ook de Waalse minister van Energie, JeanLuc Crucke (MR), zegt dat de nieuwe richtlijn geen probleem vormde voor Wallonië, maar wel een onoverkome­lijk obstakel was voor Vlaanderen.

‘Groei niet fnuiken’

Uit het verslag van een andere vergaderin­g van de DirectieGe­neraal Europese Zaken, op 11 juni, over hogere doelstelli­ngen voor hernieuwba­re energie en energieeff­iciëntie, blijkt inderdaad dat vooral Vlaanderen opmerkinge­n maakte. Merkwaardi­g genoeg bestaan er twee versies van het verslag, een waarin het Vlaamse verzet expliciet wordt vermeld en een ander waarin de kritiek aan ‘een deelnemer’ wordt toegewezen.

De regeringen waren vooral beducht voor de economisch­e gevolgen. ‘Indien men de economisch­e groei niet wil fnuiken, wordt de vooropgest­elde doelstelli­ng onhaalbaar.’ Vooral de doelstelli­ng om jaarlijks 0,8 procent extra te besparen op energiecon­sumptie was voor de Vlaamse regering onhaalbaar. Om die te voorkomen, is zelfs geprobeerd een blokkering­sminderhei­d te bereiken om de richtlijn te heronderha­ndelen.

Om dezelfde reden verzette Vlaanderen zich ook al tegen hogere doelstelli­ngen voor hernieuwba­re energie, ook al leefde het besef dat dit verzet België niet populair zou maken. ‘De elektricit­eitsfactuu­r kan niet blijvend verhoogd worden, vooral is geweten dat de vooropgest­elde doelstelli­ngen niet gehaald kunnen worden’, staat in de verslagen.

Maskerade?

Volgens Groenfract­ieleider Björn Rzoska heeft Bourgeois met zijn verklaring in het Vlaams Parlement de negatieve positie die zijn regering innam, gemaskeerd. ‘Het choqueert me dat Bourgeois onjuiste verklaring­en heeft afgelegd’, zegt hij. ‘Het verrast me dat hij zover is gegaan.’

Binnen de meerderhei­d wordt gereageerd dat het wel erg gemakkelij­k is om de Vlaamse regering de schuld te geven, aangezien de andere regeringen hun positie niet hebben doorgedruk­t. Er was ook niet één voorstande­r van de richtlijn. ‘Als één regering dat had gewild, hadden we niet tegen kunnen stemmen’, zegt Geert Bourgeois. ‘Denkt u echt dat wij Wallonië en Brussel kunnen dwingen akkoord te gaan met een standpunt dat ze niet delen?’

Waals minister Crucke wijst op het gebrek aan actie bij zijn partijgeno­te Marghem. Had die wat meer aan de kar getrokken en een nieuwe vergaderin­g belegd, was een onthouding mogelijk geweest. ‘Na de klimaatmar­s was er ’s maandags een vergaderin­g over het Nationaal Energie en Klimaatpla­n’, wordt fijntjes opgemerkt. ‘Van het kabinetMar­ghem was niemand aanwezig.’

‘Het choqueert me dat Bourgeois onjuiste verklaring­en heeft afgelegd en verrast me dat hij zover is gegaan’

BJÖRN RZOSKA Fractielei­der Groen

‘Denkt u echt dat wij Wallonië en Brussel kunnen dwingen akkoord te gaan met een standpunt dat ze niet delen?’

GEERT BOURGEOIS

Vlaams ministerpr­esident

 ??  ?? Geert Bourgeois: ‘Als één regering dat had gewild, hadden we niet tegen kunnen stemmen.’
Geert Bourgeois: ‘Als één regering dat had gewild, hadden we niet tegen kunnen stemmen.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium