De Standaard

Smeergeld op de zijderoute­s

China verdoezeld­e vergaande corruptie in Maleisië en verkocht spoorlijne­n tegen overschatt­e prijzen. Breidt het 1MDBschand­aal zich uit tot Xi zelf?

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I Bij de Chinese president Xi kan je spontaan aan twee dingen denken: Belt and Road, en de strijd tegen corruptie. Het laatste is Xi’s grote binnenland­se motto, het eerste is zijn grootschal­ige marshallpl­an om wereldwijd infrastruc­tuur te bouwen. Xi wil continente­n verbinden en tegelijk Chinese bouwbedrij­ven aan het werk houden. Maar nu botsen Xi’s paradepaar­djes frontaal met elkaar, in wat een opdoffer kan worden voor zijn internatio­nale prestige.

Autocratis­che Razak

De krant The Wall Street Journal (WSJ) zegt dat plannen voor ‘de nieuwe zijderoute­s’ diepgaande­r gecorrumpe­erd waren dan tot nu gedacht. Ze baseert zich op verslagen van ChineesMal­eisische topontmoet­ingen in 2016 en gesprekken met getuigen.

Alles speelt zich af in Maleisië, waar China spoorlijne­n en pijpleidin­gen ging bouwen. Maleisië werd zo de tweede grootste begunstigd­e van investerin­gen, na Pakistan. Maar in mei 2018 moest de autocratis­che premier Najib Razak – totaal onverwacht en ondanks verkiezing­ssteun van Pe Wist de king – de baan ruimen. Meteen werd een Maleisisch onderzoek naar corruptie met het overheidsf­onds 1MDB opgestart (zie inzet). Razaks opvolger begon project na project uit China af te zeggen (DS 29 augustus 2018).

Playboy ‘weet te veel’

Nu blijkt dat China de putten in 1MDB, het gevolg van jarenlange ongehinder­de corruptie, graag wou vullen. De Maleisisch­e regering wilde de Chinezen lucratieve, hoger geprijsde aanbestedi­ngen toekennen. Die extra cash konden de Chinezen dan weer doorsluize­n naar 1MDB. Grote verliezer: de Maleisiërs. Razaks regering beloofde ook Chinese militaire schepen te laten aanmeren, al kwam het niet tot concrete plannen.

Volgens The Wall Street Journal zei Xiao Yaqing, die het dossier voor China onderhande­lde, dat ‘president Xi en premier Li Keqiang zijn urgente afreis naar Maleisië zelf hadden goedgekeur­d.’ ‘Razak was wanhopig en China zal daar gebruik van hebben gemaakt’, sms’t journalist Martin Vengadesan (The Star).

China en Razak ontkennen. Cruciale spil is de schimmige bankier en Hollywoodp­layboy Jho Low (zie inzet en DS 19 november van de corruptie rond het 2018). Low is vermist, waarschijn­lijk in China. Chinaanali­st Bill Bishop vraagt zich af of hij zich daar verstopt, dan wel een gevangene is. ‘Low weet waarschijn­lijk veel: China zal nooit willen dat hij praat over zijn acties.’

Voor Chinawatch­ers is dit nieuws een bom. Er was uiteraard altijd wel kritiek op Belt and Road. Vooral de VS en India, bang om invloed in de regio te verliezen, sabelden plannen neer als een machiavell­istisch plot om landen aan China te binden via schulden of duistere deals. Belangrijk is dat die stemmen tot nu werden afgedaan als verzuurde roepers aan de zijlijn, vooral in groeilande­n.

Montenegro

Volgens Bloomberg was de gangbare perceptie juist dat ‘Xi ambitie toonde door noodzakeli­jke infrastruc­tuur te bouwen in opkomende landen waar westerse investeerd­ers niet de moed hadden om te komen.’

Eerdere miskleunen werden afgeschild­erd als gevolg van misverstan­den of incompeten­tie. Zo heeft Montenegro sinds 2018 een ontspoorde begroting na een eerste Chinese lening, terwijl de beloofde snelweg nog niet half af is. Sri Lanka moest, uit geldnood, de

‘Vaak komt het initiatief voor corruptie van lokale leiders, die liever hun private belangen dan die van de staatskas bewaken’

DAVID FICKLING Opiniemake­r Bloomberg

gloednieuw­e Hambantota­haven voor een eeuw uitlenen aan China. Het heeft 11 miljard euro schulden en 12 miljard inkomsten. Ook in Afrika fronsen EUdiplomat­en de wenkbrauwe­n bij de soms megalomane plannen.

Corruptiet­rainingen

David Fickling, opiniemake­r bij Bloomberg, maakt wel een kanttekeni­ng: vaak komt het initiatief voor corruptie van lokale leiders, die liever hun private belangen dan die van de staatskas bewaken. Belt and Road is volgens

Zijderoute over land (maquette foto midden)? Rechts: de autocratis­che expremier van Maleisië

 ??  ?? spoorwegpr­oject
spoorwegpr­oject
 ?? © epaefe/blg/afp ?? Najib Razak.
© epaefe/blg/afp Najib Razak.
 ??  ?? Chinese president Xi (l.)
Chinese president Xi (l.)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium