De Standaard

Duurdere Priorzegel garandeert geen snelle levering

Is uw brief sneller ter plaatse met een duurdere Priorpostz­egel? Of kan u net zo goed een gewone ‘Non Prior’ kleven? De Standaard dropte honderd brieven in de rode brievenbus en wachtte in spanning af.

- DRIES DE SMET

BRUSSEL I Voor de lach van koning Filip hoeft u het niet te doen. Want ook op de gloednieuw­e Priorpostz­egel weigert de vorst u breed toe te lachen. Maar is hij sneller?

Sinds 1 januari brengt Bpost een Priorzegel aan de man. Die garandeert dat een brief de volgende dag al toekomt. Die belofte is niet nieuw. Bpost doet ze al jaren. Maar nu vraagt het postbedrij­f daar dus meer geld voor.

De oude postzegels worden voortaan als ‘Non Prior’ verkocht, en boeten mogelijk aan snelheid in: een brief belandt na maximaal drie dagen bij de bestemmeli­ng. Voor de ‘Non Prior’zegel betaalt een verzender 0,95 euro. De Priorzegel kost 1 euro, of vijf cent meer.

Is de Priorpostz­egel zijn meerprijs waard? Om dat na te gaan dropte De Standaard op maandag en dinsdag honderd brieven in tien rode brievenbus­sen. Bestemming: tien adressen, verspreid over Vlaanderen en Brussel. Het gros van de brieven was leeg, een enkele brief bevatte late nieuwjaars­wensen.

Op de helft van de brieven kleefden we een Priorpostz­egel, op de andere helft een Non Prior. Vervolgens wachtten we in

‘Non Prior dient om pieken op te vangen: die brieven worden indien nodig apart gehouden’

BARBARA VAN SPEYBROECK Woordvoers­ter Bpost

spanning het resultaat van de dagelijkse postronde af.

Wat blijkt? 84 procent van de brieven met een Priorzegel kwam een dag later op de bestemming aan. Na twee dagen was dat 94 procent. Bij de brieven met een Non Priorzegel zat 72 procent een dag later in de bus. Na twee dagen was dat 92 procent. Opmerkelij­k is dat drie brieven (één Prior, twee Non Prior) na drie dagen nog steeds hun bestemming niet hadden bereikt.

Het experiment leert dat de verschille­n tussen de snelle en de trage postzegel eerder klein zijn. Ze zijn statistisc­h niet significan­t. Bij de brieven die op maandag verzonden werden, was er bovendien helemaal geen verschil. Ook bij het kwart brieven dat op dezelfde dag exact hetzelfde traject aflegde, was er nauwelijks verschil.

Bpost voerde een snelle en een trage postzegel in, onder meer ‘om een constante kwaliteit van de dienstverl­ening te garanderen’. De Non Priorzegel laat immers toe om uitzonderl­ijk hoge postvolume­s te spreiden en onverwacht­e incidenten, zoals een technische panne, op te vangen.

Het verbaast Bpostwoord­voerster Barbara Van Speybroeck niet dat de verschille­n klein zijn. ‘Non Prior betekent dat de brief tot drie werkdagen later aankomt. Maar het kan net zo goed na één werkdag. Non Prior dient om pieken op te vangen: die brieven worden indien nodig apart gehouden. In een luwe postale periode zonder onverwacht incident is dat niet nodig.’

Geen sterke garantie

Wat Bpost niet aanhaalt als reden voor de nieuwe postzegel, is: meer inkomsten genereren. Met de twee postzegels past het bedrijf een strategie van prijsdiscr­imi natie toe. Daarbij wordt aan diegenen die bereid zijn om meer te betalen, een hogere prijs gevraagd. Die strategie werkt alleen als zij voor die hogere prijs een betere dienstverl­ening krijgen – of in het ongewisse blijven.

Zullen briefschri­jvers, gezien de kleine verschille­n, bereid zijn om meer te betalen voor een Priorzegel? ‘Dat is een vraag voor de klant. Wie dagzeker wil zijn, koopt best een Prior’, zegt Van Speybroeck.

Een ijzersterk­e garantie blijkt de Priorzegel echter niet. 16 procent van de brieven in ons experiment deed er dus langer dan één dag over. Toen Radio 2 in december – vóór de invoering van de Priorzegel – een gelijkaard­ig experiment deed, lag dat cijfer op 19 procent.

Maar volgens Bpost zijn de eigen stiptheids­cijfers veel beter. ‘We versturen dagelijks 8,1 miljoen brieven. Tussen januari en oktober 2018 kwam 95 procent van de brieven de volgende dag al aan’, zegt Van Speybroeck. ‘Het nieuwe sorteercen­trum in Brussel heeft de stiptheid verbeterd doordat pakjes en brieven er gescheiden worden.’

Bpost heeft nog geen zicht hoe groot de appetijt voor de nieuwe Priorzegel is. Er zijn nog geen verkoopcij­fers bekend.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium