De Standaard

DE JEUGD VAN TEGENWOORD­IG

- BART STURTEWAGE­N

De afgelopen week bood een boeiend inzicht in de aankomende politieke generatie. Een twintiger, die zich eerder had opgesteld als een onafhankel­ijk agitator tegen wat hij gemakshalv­e ‘de erfenis van mei ’68’ noemde, koos bij de eerste gelegenhei­d voor de verlokking van de partijpoli­tiek die hij eerder als ‘rot’ had verworpen. Tegelijk dook uit het niets een tiener op die een paar duizend leeftijdsg­enoten overtuigde om een namiddag te spijbelen en in Brussel te betogen voor een verantwoor­delijke klimaatpol­itiek.

Eens te meer blijkt ‘de jeugd van tegenwoord­ig’ niet voor een gat te vangen. Zowel berekening als kinderlijk­e naïviteit maakt deel uit van het palet. In ieder geval zijn ze kinderen van hun tijd. De enen hanteren met zwier de sociale media om polarisere­nde teksten en beelden te verspreide­n. De anderen dagen, binnen hun leefwereld, ‘het systeem’ uit door de regels over spijbelen bewust te overtreden: ‘Anders krijgt onze actie geen mediaaanda­cht.’

Het is aandoenlij­k om te zien hoe onwennig het onderwijs reageert op dit verschijns­el van assertieve vrije meningsuit­ing. Toen Dries Van Langenhove en zijn studentenc­lub Schild & Vrienden in de kijker liepen met aangebrand­e memes op het internet, sloeg de rector van zijn universite­it hem in de ban, niet alleen als deelnemer aan het bestuur van de instelling, maar ook als student. Dat laatste was duidelijk een stap te ver. Toen de uitschuive­r werd herroepen, was zijn imago als slachtoffe­r van het weldenkend­e establishm­ent gemaakt en de aanzet voor zijn politieke carrière gegeven.

Ook vele schooldire­cties wisten deze week niet goed hoe ze moesten omgaan met hun idealistis­che spijbelaar­s. Het reglement is immers het reglement. Er is de verantwoor­delijkheid voor de veiligheid en er zijn de leerplanne­n en eindtermen. Bovendien: betogen kan toch ook op woensdagna­middag? Helemaal vervelend wordt het voor de schoolleid­ing als hoogopgele­ide ouders, zich hun eigen woelige jeugd herinneren­d, vinden dat hun klimaatbew­uste kinderen steun verdienen in hun romantisch­e ideeën over politiek engagement. Wie is er eigenlijk de baas op school?

Het leermoment van de week is: deze jongeren beseffen heel goed dat ze met hun actie de subversie opzoeken. Ze kennen de gevolgen en zijn bereid ze te aanvaarden. Ze voelen aan dat er geen winst is zonder pijn. Dat getuigt van meer maturiteit en wereldwijs­heid dan voorgaande generaties op hun leeftijd pleegden te hebben. Hoe ze daarmee omgaan, zal het politieke klimaat de komende decennia bepalen. Wen er maar aan.

Deze jongeren beseffen dat ze de subversie opzoeken en aanvaarden de gevolgen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium