De Standaard

‘Natuurlijk zouden wij liever minder drugs onderschep­pen’

Meer productie in ZuidAmerik­a en meer controles in Antwerpen leidden tot een ongeziene drugsvangs­t in de haven. ‘Dit is goed én geen goed nieuws.’

- JEF POPPELMOND­E

ANTWERPEN I Ruim 50 ton cocaïne, met een straatwaar­de van 2,5 miljard euro. Nooit eerder onderschep­te de douane zo’n grote hoeveelhei­d drugs in de Antwerpse haven als vorig jaar. Het gaat om een vertienvou­diging in vijf jaar tijd. Ook de massa’s marihuana en heroïne gingen spectacula­ir omhoog (zie grafiek). De conclusie van kersvers minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD): het was een topjaar. ‘Ik mag jullie dit goede nieuws brengen, maar het is de verdienste van alle mensen die hier aan de slag zijn’, zei hij vrijdag.

Maar is er wel reden tot juichen? Met deze cijfers verstevigt België zijn positie als belangrijk­ste invoerland voor cocaïne in Europa, nadat het vorig jaar Spanje had onttroond als land waar de meeste cocaïne in beslag wordt genomen.

Er zijn twee belangrijk­e verklaring­en voor de forse toename. Allereerst – en dat is meteen de reden waarom minister De Croo en de top van de douane zo tevreden zijn – is ze het gevolg van een versterkin­g van de douane en de controles. ‘Het “core team” van douaniers die zich specifiek op drugs toeleggen, is vorig jaar in omvang verdubbeld van tien naar twintig mensen’, zegt administra­teurgenera­al van de douane Kristian Vanderwaer­en.

De douane kocht ook een tweede backscatte­r aan: een toestel dat de inhoud van containers met röntgenstr­alen controleer­t, simpelweg door langs hen heen te rijden. Toch kunnen nog lang niet alle containers aan controle onderworpe­n worden en blijft het een zaak van steekproev­en, weliswaar gecombinee­rd met grondige risicoanal­yses.

‘Om een afschrikef­fect te bekomen, is een nog veel grotere efficiënti­eslag nodig’ KRISTIAN VANDERWAER­EN Administra­teurgenera­al

Douane en Accijnzen

Drugstsuna­mi

Maar er is een tweede, zeker zo belangrijk­e verklaring voor de cijfers, en die stemt minder hoopvol. ‘Dit is zowel goed als geen goed nieuws’, zegt Vanderwaer­en. ‘We moeten daar niet onnozel over doen: wij onderschep­pen meer drugs, omdat er meer drugs geproducee­rd worden.’

Met stip op de eerste plaats als bronland van cocaïne in Antwerpen staat Colombia – gevolgd door andere ZuidAmerik­aanse landen als Brazilië en Ecuador. Volgens de schattinge­n van het Amerikaans­e Office of national drug control policy, dat onder het Witte Huis valt, is het aantal hectaren met cocaplante­n in Colombia in 2017 gestegen van 188.000 naar 209.000. Dat levert een ‘productiep­otentieel’ op van 921 ton cocaïne: goed voor een verviervou­diging in vijf jaar tijd.

Om de productie van de cocaïne ook bij de bron aan te pakken, is de Belgische douane betrokken in projecten met de Amerikaans­e overheid, zoals de Drug Enforcemen­t Administra­tion (DEA). Die samenwerki­ng zou op korte termijn verder uitgebreid worden, valt bij de douane te horen. Het is volgens sommigen de enige weg ‘om van deze “drugstsuna­mi” verlost te raken’.

Daarnaast werkt de douane in het kader van het ‘Stroomplan’ samen met politie en parket om de drugsnetwe­rken ook in eigen land op te rollen. Die lieten zich vorig jaar opmerken door een onrustwekk­ende toename van het aantal gewelddade­n, zoals brandstich­tingen en ontvoering­en.

Afschrikef­fect

Ondanks de hoeraberic­hten over de toename in de drugsvangs­t, ‘zouden wij natuurlijk liever minder drugs onderschep­pen’, zegt administra­teurgenera­al Vanderwaer­en. Tenminste: als dat betekent dat er ook minder drugs in de Antwerpse haven binnenkome­n. ‘Maar daar zijn we nog ver vanaf. Om een afschrikef­fect te bekomen, is een nog veel grotere efficiënti­eslag nodig. Wij werken hier elke dag aan. We doen ook maar ons best.’

 ?? Een vrachtwage­n rijdt door een scanner, die speurt naar drugs. © Dirk Waem/belga ??
Een vrachtwage­n rijdt door een scanner, die speurt naar drugs. © Dirk Waem/belga
 ?? © belga ??
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium