De Standaard

Koen Geens: ‘Volop bezig om IS-kinderen terug te halen’

De Belgische regering zegt volop bezig te zijn met het terughalen van de kinderen van Syriëstrij­ders uit de Koerdische kampen.

-

CD&Vvicepremi­er KRIS PEETERS blikt nog een keer terug op de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober vorig jaar. (In ‘Het Nieuwsblad’)

BRUSSEL I Eerder deze week bevestigde de regering nog dat ze in beroep gaat tegen het vonnis in kort geding van een Brusselse rechter. Die verplichtt­e de Belgische overheid al het mogelijke te doen om zes kinderen én hun moeders vanuit een Syrisch vluchtelin­genkamp naar ons land terug te halen. De regering kreeg veertig dagen de tijd. Maar ze blijft bij haar standpunt dat alleen de kinderen welkom zijn, en niet hun moeders, omdat zij zich bij terreurorg­anisatie IS hebben aansloten en omdat er voor hun terugkeer geen draagvlak is.

Achter de schermen is de regering wel bezig om de jonge kinderen van de vrouwen te repatriëre­n. Dat bevestigde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vrijdag voor aanvang van de ministerra­ad aan de VRT. ‘We hadden al in december 2017 beslist om dat te doen, maar het vonnis is een bijkomende aansporing.’

Het gaat in eerste instantie om de zes kinderen van Tatiana Wielandt en Bouchra Aboullal die in het kamp AlHol in NoordSyrië zitten, en over wie de rechterlij­ke uitspraak gaat. Maar in de kampen zitten nog meer Belgische kinderen. Ook voor hen zou een oplossing worden gezocht.

De regering blijft erbij dat ze zelf geen ambtenaren naar Syrië wil sturen. De hulp van een internatio­nale humanitair­e organisati­e is nodig om de kinderen over de grens te krijgen. Er zouden voorbereid­ingen aan de gang zijn om zo’n samenwerki­ng op poten te zetten.

Het Internatio­nale Rode Kruis wil niet bevestigen of het een partner is. ‘We geven geen commentaar over individuel­e zaken’, zegt woordvoerd­er DavidPierr­e Marquet. ‘Het Internatio­nale Rode Kruis staat klaar om als een neutrale instantie en vanuit humanitair oogpunt te bemiddelen tussen de Belgische regering en de lokale autoriteit­en in Syrië. De bespreking­en hierover maken deel uit van een vertrouwel­ijke dialoog.’ (dey)

‘Het Rode Kruis staat klaar om vanuit humanitair oogpunt te bemiddelen tussen de Belgische regering en de lokale autoriteit­en in Syrië’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium