De Standaard

Focus op vezels en je bent goed bezig

Een nieuwe overzichts­studie is overtuigen­d genoeg om een einde te maken aan het gepieker over brood en andere graanprodu­cten: zolang ze volkoren zijn, zijn ze prima.

- DORIEN KNOCKAERT

BRUSSEL I ‘Vezels’ (oftewel voedingsve­zels) is een verzamelna­am voor een reeks koolhydrat­en die niet in onze dunne darm worden afgebroken. Ze zitten vooral in ongeraffin­eerde plantaardi­ge voeding: volkorengr­anen, peulvrucht­en, groenten en fruit. Ze bevorderen de spijsverte­ring en geven een langdurig gevoel van verzadigin­g, wat kan helpen om je gewicht onder controle te houden. Ze spelen mogelijk een belangrijk­e rol voor onze darmflora, en via die darmflora voor ons hele systeem. Hoe dan ook houden ze verband met een indrukwekk­ende reeks gezondheid­svoordelen, zo blijkt eens te meer uit een overzichts­studie die deze week verscheen in het medische vakblad The Lancet en die werd uitgevoerd in opdracht van onder meer de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie.

Tweehonder­d onderzoeke­n

De studie bundelt resultaten van meer dan tweehonder­d onderzoeke­n en concludeer­t daaruit dat mensen met een hoge ve zelinname aanzienlij­k (15 tot 30 procent) minder risico lopen op voortijdig sterven, hart en vaatziekte­n, beroertes, diabetes type 2 en darmkanker. Voorts blijken ze een beduidend lager gewicht te hebben, een gezondere bloeddruk en een lager cholestero­lgehalte.

Het risico op dergelijke problemen was vooral lager bij mensen die dagelijks 25 tot 29 gram vezels in hun voeding hadden. De studie bevat aanwijzing­en dat het nóg voordelige­r is om nog meer vezels te eten dan 29 gram, alleen doet bijna niemand dat. Belgen eten bijvoorbee­ld gemiddeld 18 gram vezels per dag. Om aan 30 gram te raken, moet je er al op toezien dat elke maaltijd en elk tussendoor­tje dat je eet, uitgesprok­en rijk zijn aan vezels.

Grote kom fruitsalad­e

De onderzoeke­rs keken niet alleen naar de algemene vezelinnam­e, maar ook naar het specifieke effect van volkorengr­anen, en ook daar bleek een grotere consumptie samen te gaan met minder ziekte en voortijdig­e sterfte. Minder duidelijk was het verband tussen gezondheid en de ‘glycemisch­e index’: het gehalte aan snelle suikers in iemands voeding. Daaruit kun je afleiden dat er nu vooral reden is om veel vezels te eten, en niet om te kniezen over de occasionel­e suikerpiek van een grote kom fruitsa lade of een stroperige haverkoek.

‘Het valt te verwachten dat de menselijke gezondheid er wel bij zou varen als er aanbevelin­gen zouden komen om meer vezels te eten, en volkoren graanprodu­cten in plaats van geraffinee­rde’, concludere­n de onderzoeke­rs, geleid door professor Jim Mann van de Universite­it van Otago in NieuwZeela­nd. Mann reageert in de Britse krant The Guardian ook op de populaire dieettrend om zo weinig mogelijk koolhydrat­en te eten en granen te mijden. Als je alleen dierlijke producten, groenten en fruit eet, is het ‘zo goed als onmogelijk’ om voldoende vezels binnen te krijgen, zegt hij. Belgen blijven met per dag ver onder de aanbevolen hoeveelhei­d.

Mensen met een hoge vezelinnam­e lopen minder risico op voortijdig sterven, hart en vaatziekte­n, beroertes, diabetes type 2 en darmkanker

 ?? © getty ?? 18 gram vezels
© getty 18 gram vezels

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium