De Standaard

Werkgever mag positief discrimine­ren

Met de positieve discrimina­tie wordt een stukje arbeidsdea­l realiteit. De minderheid­sregering heeft een lijst met 25 maatregele­n die ze door het parlement wil jagen. De NVA heeft de sleutel in handen.

- CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

BRUSSEL I Het is niet omdat de minderheid­sregering in lopende zaken is, dat er helemaal niks meer beslist kan worden. Ze keurde vrijdag een koninklijk besluit goed dat ‘positieve acties’ door bedrijven een wettelijke basis geeft. Dat kon ze zelf omdat ze zich daar in volle bevoegdhei­d eerder al over boog. Bedrijven krijgen daardoor de kans om acties te ondernemen om vrouwen, ouderen en mensen met een handicap of met een migratieac­htergrond onder strikte voorwaarde­n een duwtje in de rug te geven zonder beschuldig­d te worden van discrimina­tie. Zo kan een bedrijf bijvoorbee­ld stageplaat­sen voorbehoud­en voor personen met een handicap.

Daarmee kan één – weliswaar kleinere – maatregel van de arbeidsdea­l in werking treden. Belangrijk­er bijvoorbee­ld is het wetsontwer­p dat ingediend is in de Kamer en waarmee uitvoering gegeven moet worden aan de fiscale maatregele­n. Het gaat dan bijvoorbee­ld over de fiscale vrijstelli­ng van gewestelij­ke opleidings­premies. Maar het sluitstuk blijft nog altijd de degressivi­teit van de werklooshe­idsuitkeri­ngen. Verwacht wordt dat minister van Werk Kris Peeters (CD&V) volgende week zijn voorstel op de regeringst­afel legt. Ondertusse­n heeft de NVA al een eigen wetsvoorst­el ingediend. Een voorstel dat door CD&V als ‘inbuvable’ bestempeld wordt. Het zal dus niet gemakkelij­k zijn om die horde te nemen.

Niet alleen de kersen

De tijd dringt nochtans. Rekening houdend met de paasvakant­ie, zal het parlement wellicht nog écht werken tot begin april. De regering heeft nochtans de ambitie om de wetsontwer­pen die voor de val van de regering nog ingediend werden, gestemd te krijgen. Ze kijkt daarvoor in eerste instantie naar steun van de voormalige coalitiepa­rtner NVA. ‘We willen graag afmaken wat we mee goedgekeur­d hebben’, zegt NVAKamerli­d Jan Spooren. ‘Maar voor cherry picking passen we. Zo maakt de degressivi­teit van de werklooshe­idsuitkeri­ngen voor ons integraal deel uit van de arbeidsdea­l.’

De regering hanteert een lijst van zo’n 25 ontwerpen, met daarin ook kleinere maatregele­n, die ze nog graag gerealisee­rd wil zien. Het gaat dan bijvoorbee­ld over het mobiliteit­sbudget, maar ook over de hervorming van het vennootsch­apsrecht of de invoering van de minimale dienstverl­ening in de gevangenis­sen. Daarnaast is er nog een lange lijst van ontwerpen waarover de gevallen regering al een akkoord had, maar die nog niet neergelegd waren in het parlement, voor de val.

Premier Charles Michel (MR) zat gisterenna­middag samen met Kamervoorz­itter Siegfried Bracke (NVA) om de temperatuu­r te meten. Bracke had vorige week een bilateraal gesprek met alle fracties over de verdere werking van het parlement, de komende maanden. Dat moet deze week tot duidelijke afspraken leiden. ‘We willen graag afmaken wat we mee goedgekeur­d hebben.’

‘De degressivi­teit van de werklooshe­idsuitkeri­ngen maakt integraal deel uit van de arbeidsdea­l’ JAN SPOOREN

NVAKamerli­d

 ?? © BELGA ?? Jan Spooren:
© BELGA Jan Spooren:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium