De Standaard

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters zei eerder al dat buitenland­se werknemers onze welvaart op peil zullen houden

- DRIES DE SMET

CHEF ECONOMIE

Ze zijn erg gegeerd bij de één. En erg ongeliefd bij de ander: migranten die naar ons land komen om te werken.

Werkgevers smachten naar extra arbeidskra­chten. Volgens de laatste cijfers staan in Vlaanderen 50.000 vacatures open. In eigen land zijn werknemers maar moeilijk te vinden.

Tegelijk staan weinig Belgen klaar om migranten met open armen te ontvangen. Minder dan de helft van de Belgen staat positief tegenover nietEurope­se migratie, zo blijkt uit cijfers van Eurobarome­ter. Arbeidsmig­ranten pikken jobs in, ze wegen op de lonen en kosten geld aan de sociale zekerheid, zo luiden de bezwaren.

Dat negatieve sentiment zal arbeids migranten niet tegenhoude­n, vooral omdat werkgevers steeds nadrukkeli­jker zelf op zoek zullen gaan. Door de krapte op de arbeidsmar­kt slinkt het aantal inzetbare werklozen. Een economisch­e afkoeling zal het tekort niet wegwerken.

In de eisenbunde­ls die de werkgevers­federaties in de aanloop van de verkiezing­en op tafel leggen, blijven ze op de vlakte over economisch­e migratie. Het politieke klimaat is er niet naar, met een regering die net over migratie gevallen is. Ze verkiezen om tot de regeringsv­orming te wachten om hun grieven kracht bij te zetten.

Dat hoeft niet in dovemansor­en te vallen. Ook de NVA, die zich profileert op migratie en identiteit, is een voorstande­r van economisch­e migratie. ‘Buitenland­se werknemers zullen onze welvaart op peil houden’, verklaarde Philippe Muyters midden vorig jaar. Als Vlaams minister van Werk versoepeld­e hij de voorwaarde­n om hoog én laaggescho­olden naar Vlaanderen te halen.

Dat zal niet leiden tot massale immigratie, zoals de gastarbeid­ers in de steenkoolm­ijnen. Maar in 2019 zullen buitenland­ers wel meer werk verzetten in ons land, doordat werkgevers nadrukkeli­jker naar arbeidsmig­ranten zullen lonken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium