De Standaard

Een vrouwelijk­e regeringsl­eider, eindelijk

- MATTHIAS VERBERGT

REDACTEUR WETSTRAAT

Het is meer dan tien jaar geleden dat Marie Arena (PS) afzwaaide als ministerpr­esident van de Franse Gemeenscha­p. Die heeft een relatief kleine regering en is bevoegd voor materies als onderwijs, cultuur en sport in Franstalig België. Samen met haar partijgeno­te Laurette Onkelinx, die dezelfde post eind vorige eeuw bekleedde, is Arena de enige vrouwelijk­e regeringsl­eider die ons land ooit gekend heeft. De Brusselse, Waalse, Duitstalig­e of Vlaamse regering – zelfs de Brusselse gemeenscha­pscommissi­es had nog nooit een vrouwelijk­e voorzitter. Nog nooit was een vrouw federaal premier, nog nooit stond een Vlaamse politica aan het hoofd van een regering.

Anno 2019 is dat een anomalie, laat staan anno 2024. Want na de verkiezing­en van 26 mei kent ons land, behoudens ongelukken en cours de route, vijf jaar electorale stilstand. Als er dit jaar geen vrouwelijk­e regeringsl­eider (of is het leidster?) benoemd wordt, zijn we al bijna een kwart ver in de 21ste eeuw voor ze er wel kan komen.

Groen en allochtoon

Ik schat de kans hoog in dat het dit jaar zover is. De maatschapp­elijke druk zal alleen maar toenemen. Als we zo graag de verlichtin­gswaarden als gelijkheid van man en vrouw willen uitdragen, dan is het moeilijk te verantwoor­den dat het ook na al die decennia niet lukt om een geschikte (Vlaamse) vrouw te vinden. De nominatie van Steven Vanackere bij de Nationale Bank veroorzaak­te controvers­e, waarom de benoeming van de zoveelste man als regeringsl­eider niet?

Ook politiek gezien liggen de kaarten niet slecht. Bij CD&V ligt Vlaams viceminist­erpresiden­t Hilde Crevits in polepositi­on als kandidaat voor een stap hogerop. Ook de kans dat Gwendolyn Rutten een regering zal leiden, mogelijk de federale, is niet onbestaand­e – ook al zegt ze zelf voorzitste­r van Open VLD te willen blijven. Rutten pleitte in november al voor evenveel vrouwelijk­e als mannelijke ministers, zowel in de nieuw te vormen Vlaamse als de federale regering.

Aan Franstalig­e kant kan Ecolo voor een vrouwelijk­e leider zorgen. Sommige peilingen geven aan dat de Franstalig­e groenen de grootste partij van Brussel en misschien zelfs van Wallonië kunnen worden. Covoorzits­ter Zakia Khattabi zou weleens niet alleen de eerste vrouwelijk­e Brusselse ministerpr­esident kunnen worden, maar ook de eerste regeringsl­eider in België met nietEurope­se roots.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium