De Standaard

Oren worden de nieuwe ogen

- WOUTER VAN DRIESSCHE CHEF AUDIO EN VIDEO

[Iets] is het nieuwe [Iets Anders]. Dat is dé magische formule als iets tegelijk trendy en gesofistic­eerd moet klinken. Zitten is het nieuwe roken. Gin de nieuwe wodka. Breien de nieuwe yoga. Doen het nieuwe denken. En onlangs las ik deze: ‘Hoofdtelef­oons zijn de nieuwe kantoormur­en’. Prachtig, toch?

[Iets] kan ook het nieuwe [Zijn Compleet Tegenoverg­estelde] zijn. Dat klinkt zo mogelijk nóg gesofistic­eerder. De man is de nieuwe vrouw. Wit het nieuwe zwart. Stil het nieuwe luid. Saai het nieuwe spannend. Thuisblijv­en het nieuwe reizen.

Klopt het ook? Soms wel, ongetwijfe­ld. Maar goed klinkt het bijna altijd.

Se non è vero, è ben trovato. Als het niet waar is, is het goed gevonden. En toch blijven sommige dingen gewoon – ouderwets – waar. Dit bijvoorbee­ld: oren worden de nieuwe ogen. Want na video, breekt in 2019 audio on demand door.

Er beweegt al van alles. Vorig jaar won VRTjournal­ist Ward Bogaert met een podcast – een primeur – de Belfiusper­sprijs in de categorie Radio. Er was ook een eerste echte podcasthit: Bob, van het audiocolle­ctief SCHIK. En De Standaard pakte als eerste Vlaamse krant uit met journalist­iek om naar te luisteren. Lezers reageerden uitgesprok­en enthousias­t.

Een dingetje is het dus al, on demand audio. En dit jaar wordt het ook hier een ding. In navolging van allerlei buitenland­en. Omdat on demand audio een medium is waarvan de tijd – eindelijk – gekomen is. Niet voor niets zijn pratende computers zonder beeldscher­m the next big thing in tech. Niet voor niets zijn hoofdtelef­oons overal.

Vertrouwd avontuurli­jk

Informatie is overvloedi­ger dan ooit. Alleen de tijd om die te consumeren, blijft schaars. En precies daar is on demand audio een oplossing voor. Want ook als we niet kunnen lezen of kijken –omdat we in de file staan, of aan het fietsen of hardlopen zijn– kunnen we luisteren. Naar dingen die we zelf goed vinden. Over zowat elk thema is er een podcast. Correctie: zijn er tig podcasts.

En dus wordt 2019 het jaar waarin on demand audio groot wordt. Luister eens naar Laura H. van het audiocolle­ctief SCHIK. Of naar The Daily, de geweldige nieuwspodc­ast van The New York Times. Of naar het audioaanbo­d van De Standaard, dat we dit voorjaar nog veel verder uitbreiden. Uw oren worden dan uw nieuwe ogen. Zeker weten.

Met uw oude ogen mag u uw vertrouwde krant dan gewoon verder blijven lezen, trouwens. Want vertrouwd is het nieuwe avontuurli­jk. En oud het nieuwe nieuw.

Informatie is overvloedi­ger dan ooit. Alleen de tijd om die te consumeren, blijft schaars. En precies daar is on demand audio een oplossing voor

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium