De Standaard

ONLINE SHOPPEN

- KORNEEL DELBEKE

REDACTEUR ECONOMIE

De storm die vorig jaar over de beurzen raasde, hield ook lelijk huis in de fortuinen van de rijkste aardbewone­rs. Mark Zuckerberg, Warren Buffett en Bill Gates zagen miljarden in rook opgaan. Slechts één multimilja­rdair hield – meer dan – dapper stand: Jeff Bezos, de oprichter en ceo van webwinkel Amazon. In januari kroonde hij zich al tot de rijkste aardbewone­r ooit, om twaalf maanden later zijn fortuin nog eens met een slordige 24 miljard aan te dikken. Amazon is ondertusse­n het waardevols­te bedrijf ter wereld. Met het Chinese Alibaba worstelen de Amerikanen om globale heerschapp­ij.

Om maar te zeggen: 2018 was (opnieuw) een grand cru voor ecommerce. Ook de Belgen, die aanvankeli­jk traag op de kar sprongen, hebben ondertusse­n vlot de weg naar webwinkels gevonden. Marktanali­st GfK schat dat Belgische consumente­n voor bijna 12 miljard goederen en diensten online kochten, zo’n 15 procent meer dan in 2017. In vijf jaar is de omzet meer dan verdubbeld.

Niemand durft te voorspelle­n dat die opmars dit jaar zal afremmen, laat staan een bocht maken. Maar het prijskaart­je van de snelle service wordt elke dag duidelijke­r zichtbaar. De klassieke winkelstra­at kreunt onder de concurrent­ie van (vaak buitenland­se) webshops. Huishoudke­ten Blokker en kledingzaa­k McGregor wierpen de handdoek al, supermarkt­keten Carrefour moest afslanken en zelfs een wereldspel­er als Ikea wordt in de hoek gedrongen.

Duurzame knoop

In de strijd met Coolblue en Bol.com proberen gevestigde bedrijven en kmo’s zich te wapenen door in allerijl webwinkels op poten te zetten. Maar winst is allerminst verzekerd. Dat geldt ook voor grote spelers, ondervond het Duitse Zalando, dat 24 miljoen klanten heeft. Door het succes van zijn soepele (gratis) retourbele­id werd vorige zomer zelfs een miljoenenv­erlies opgetekend.

Niet alleen winkels breken zich het hoofd over hoe ze zich staande zullen houden in al het ecommerceg­eweld, ook voor beleidsmak­ers ligt er werk op de plank. De aanwas van bestelwage­ns spant de stedelijke mobiliteit­sknoop nog strakker aan, door een mislukte levering of retour zijn veel van die ritten nutteloos. Duurzamere alternatie­ven, zoals cargofiets­en, zijn door de lage marges niet concurrent­ieel. Een betere bundeling van bestelling­en kan soelaas bieden, maar de consument wil al de volgende dag zijn pakje, ook als de rest van zijn bestelling pas later komt. In de VS is levering binnen de paar uur geen uitzonderi­ng meer. En dat teruggestu­urde producten soms onmiddelli­jk bij het afval belanden, tart elke duurzaamhe­idslogica.

De storm die ecommerce heeft ontketend, zal harder razen dan ooit. Als we in de vernieling creativite­it en innovatie willen behouden, zullen we die duurzaam moeten organisere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium