De Standaard

VLIEGSCHAA­MTE

- Ruben Mooijman

Vliegschaa­mte heeft het niet gehaald, bij de verkiezing van het woord van het jaar 2018. Het werd moordstroo­kje. Misschien krijgt het woord in 2019 een herkansing. Want het zou wel eens een thema kunnen worden, dit jaar. Wie opkomt voor klimaatact­ie, kan tegenwoord­ig onmiddelli­jk een vraag verwachten: hoeveel vlieg je eigenlijk?

Twee Zweedse huisvrouwe­n voegden de daad bij het woord. Maja Rosen en haar buurvrouw Lotta Hammar hebben mediaaanda­cht vanuit de hele wereld gekregen toen ze uit pure vliegschaa­mte besloten om van 2019 een vliegvrij jaar te maken. Ze riepen via Facebook honderddui­zend Zweden op hun voorbeeld te volgen. Op 31 december hadden zich 14.500 medestande­rs aangemeld. Een tegenvalle­nd resultaat, maar Rosen en Hammar laten zich niet uit het veld slaan. ‘We hopen dat de overgrote meerderhei­d die zich heeft geregistre­erd, toch zal kiezen om het vliegen in 2019 op te geven’, schrijven ze hoopvol.

Maar zelfs als ze hun doel bereikt hadden, zou het resultaat minder dan een druppel op een gloeiende plaat zijn geweest. Het effect van honderddui­zend Zweden die besluiten om de rest van hun leven nooit meer een vlucht te boeken, is kleiner dan de aangroei van het Aziatische vliegvolum­e op één dag, rekende Johan Norberg van de liberale denktank Cato Institute voor. In 2017 namen 4 miljard mensen het vliegtuig, een aantal dat volgens de luchtvaart­koepel IATA in 2036 verdubbeld zal zijn als het beleid niet wijzigt.

De vraag is ook of een kunstmatig­e vraaguitva­l – want dat is de Zweedse actie uiteindeli­jk – de beste manier is om de CO2uitstoo­t door het vliegverke­er te vermindere­n. Zouden er minder vliegtuige­n het luchtruim kiezen als honderddui zend Zweden een jaar niet vliegen? Of zullen de luchtvaart­maatschapp­ijen gewoon de nietverkoc­hte zetels met korting aanbieden aan andere Zweden, om het toestel toch nog vol te krijgen? Met yieldmanag­ementtechn­ologie passen luchtvaart­maatschapp­ijen de prijzen con tinu aan in functie van de vraag. Daardoor moet er al een erg grote vraaguitva­l zijn om een betekenisv­olle afname te ver oorzaken van het vliegverke­er.

Misschien is het beter om de CO2uit stoot van het vliegen te compensere­n. Dat kan door een bedrag te betalen aan een organisati­e die klimaatvri­endelijke acties bekostigt. Je betaalt dan de bomen die de door het vliegtuig uitgestote­n CO2 weer opnemen. Of je bekostigt een project dat evenveel CO2uitstoo­t voorkomt als je vliegreis heeft veroorzaak­t. Een soort vrijwillig­e vliegtaks, zeg maar. Maar die moet dan wel weer hoog genoeg zijn om het gewenste effect te sorteren.

Zweden heeft trouwens in april vorig jaar al een officiële vliegtaks ingevoerd. Afhankelij­k van de bestemming betalen reizigers 60 tot 400 kroon (6 tot 40 euro) extra. Heeft het geholpen? Dat onderzocht de omroep SVT in november. Het slechte nieuws: ondanks de belasting hadden de Zweden 850.000 extra vluchten geboekt in vergelijki­ng met het jaar ervoor. Het goede nieuws: het tempo van de aangroei was gehalveerd. Maar volgens economen kan dat ook door het weer komen. De vraag naar zonbestemm­ingen werd gedempt door de warme zomer. En zo is de klimaatopw­armingscir­kel mooi rond.

De vraag is of een kunstmatig­e vraaguitva­l de beste manier is om de CO2uitstoo­t door het vlieg

verkeer te vermindere­n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium