De Standaard

WAAROM Woodstock leuker klinkt dan het was

- Glamping, stjjl 1969 INGE SCHELSTRAE­TE

Michael Lang heeft be kendgemaak­t dat hij in augustus een festival or ganiseert om de vijftig ste verjaardag van Woodstock te herdenken. Woodstock 50 zal plaatsvind­en in Watkins Glen in de staat New York, op 200 kilometer van het originele festivalte­rrein. Dat bevond zich in Bethel, op 70 kilometer van Wood stock. De kunstenaar­s die in Woodstock woonden waren wel bohemien, maar niet gek.

Lang, dat moet je hem nageven, wist de crème de la crème van de toenmalige rock te strikken. Jimi Hendrix. Janis Jop lin. Creedence Clearwater Revival. Cros by, Stills, Nash & Young. En ga zo maar door. Daarom is het voor een bepaalde generatie een mythische naam. Daar heeft Lang sindsdien munt uit geslagen. Aanvankeli­jk was hem dat gegund, want Lang raakte pas jaren na Woodstock uit de kosten, door de film en de platen van het festival.

Maar goed, Woodstock is wat marke teers een ‘sterk merk’ noemen. Dat is niet hetzelfde als een sterk product. Want dát Woodstock verlies leed, dat had het aan zijn onprofessi­onele aanpak te danken. Het festival zou op vrijdag om vier uur beginnen, maar die dag moest de omhei ning nog getimmerd worden. De eerste toeschouwe­rs waren al op woensdag ge arriveerd. Het festival werd dus, noodgedwon­gen, een gratis festival. De brave zielen die 24 dollar hadden betaald voor de drie dagen, hebben wel een zeldzaam souvenir: Woodstock had nog geen Tshirts, petjes, draagtasse­n of welke merchandis­ing dan ook.

Uiteindeli­jk vond het festival onder dak op een wei van Max Yasgur, de groot ste melkveehou­der van Bethel. De zomer van 1969 was uitzonderl­ijk nat, de 10.000 dollar huur zou van pas komen als hij in de winter voer moest bijkopen voor zijn koeien. Zijn buren hingen overal affiches op: ‘Stop Max’s Hippie Music Festival. No 150.000 hippies here. Buy no milk.’ 150.000 hippies? De kenners lach ten zich een deuk. Zelfs The Beatles had den nooit meer dan 55.000 man op de been gebracht.

Er kwam minstens 400.000 man op dagen, misschien een half miljoen.

De wegen rond Bethel liepen meteen vast. Sommige festivalga­ngers bereikten nooit de heilige wei. Net zo min als de groep Iron Butterfly, die vanop de luchthaven een telegram stuurde om helikop tertranspo­rt te vragen – de telefoonce­n trale die Bethel bediende, was nog ma nueel en de operatoren konden de druk te niet aan. Het secretaria­at stuurde Iron Butterfly een telegram terug waarin de combinatie van de eerste letter van elke zin ‘fuck you’ spelde.

Bereikten het festival ook niet: voldoende eten en drinken, geneesmidd­elen. Een festivalga­nger met diabetes overleed omdat hij geen insuline vond. Een andere overleed aan een gebarsten appendix – hij kon niet snel genoeg naar een ziekenhuis worden gebracht. Toen Jimi Hendrix op maandagoch­tend aan de laatste set begon, was negentig procent van de toeschouwe­rs al naar huis. Wie er wel was, wist niet meer waar hij was, of wie hij was, door uitputting, honger, drugs of een combinatie ervan.

De eerste Woodstock leverde ook de eerste foto’s op van festivalga­ngers in de modder, want het regende drie dagen. Omdat er bijna geen wc’s waren, was die modder niet al te proper. Nog jaren na het festival was de wei ‘overbemest’ op bepaalde plekken. Max Yasgur verhuisde twee jaar later naar Florida. Pas in 2006 werd in Bethel een museum en kunsten centrum geopend dat het festival her dacht, zo graag denken ze daar aan het festival terug.

Nu zegt u waarschijn­lijk: het was de eerste keer dat zo’n megafestiv­al werd georganise­erd, al doende leert men. Wel, sommige mensen leren ergerlijk traag. Toen Lang Woodstock 94 organiseer­de, in Saugerties, waren de hekken wéér niet op tijd klaar, en liep het gros van de 350.000 aanwezigen gratis binnen.

Woodstock 99 had wel een omhei Festivalga­ngers te voet op weg naar Woodstock: hopelijk raakten ze ook op de heilige wei. ning. Die werd tijdens het optreden van Red Hot Chili Peppers opgestookt. Er werd het hele weekend gevochten en er vond een groepsverk­rachting plaats. Er waren te weinig wc’s en die overstroom­den meteen. Het was 38 graden en het publiek brak de waterleidi­ngen open om te kunnen douchen en drinken. Overigens vond dit festival in het plaatsje Rome plaats in de staat New York. Lang is overal één keer welkom.

Misschien wilt u desondanks toch eens naar Woodstock. Misschien bent u fan van Janis Joplin, Jefferson Airplane, The Band of Joe Cocker, en wilt u de hommages zien aan die artiesten van de eerste Woodstock. Maar bedenk: een sterk merk kan toch een rampzalig product zijn.

 ?? © photo news ??
© photo news
 ?? © Photo News ??
© Photo News

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium