De Standaard

Gaat het in 2019 maken zegt de BBC

Voor het eerst sinds 2003 wint een rapper de invloedrij­ke ‘BBC Sound of’muziekpoll. De 23jarige Brit Octavian volgt zo 50 Cent op.

- NICK DE LEU fan van haar.

In haar jaarlijkse muziekpoll laat de BBC ruim honderd journalist­en, programmat­oren, streamingc­uratoren en voormalige genomineer­den tippen welke artiesten het komende jaar uw trommelvli­ezen zullen beroeren. Voor de ‘Sound of 2019’lijst schuift de Britse openbare omroep een podium naar voor met rapper Octavian, popzangere­s King Princess en balladeuse Grace Carter. Twee Britten en een Amerikaans­e op het hoogste schavotje en dus back to normal, na een jaar waarin de Noorse Sigrid de lijst topte – in de zestienjar­ige geschieden­is van ‘Sound of’ was zij de eerste nietBrit of Amerikaan die met de eer ging lopen.

Daarmee had de BBC vorig jaar de vinger aan de pols. Niet alleen tekende Sigrid voor intelligen­te, catchy pop die ook potten brak op Rock Werchter, ze vertegenwo­ordigde de internatio­nalisering die de popmuziek doormaakte. De opmars van streamingd­iensten als Spotify of Apple Music sloopt namelijk enkele luistergre­nzen: pakweg nieuwe Spaanse flamenco is voor de doorsnee luisteraar nu toegankeli­jker dan ooit.

Dat is geen toevallig gekozen voorbeeld: ook Rosalía haalde de shortlist voor de ‘Sound of 2019’. De Spaanse mixt traditione­le flamenco met elektronis­che beats. Het bezorgde haar album El mal querer, dat eind 2018 verscheen, meteen een plek in enkele eindejaars­lijstjes, maar zij lijkt niet noodzakeli­jk op een bredere poptrend te wijzen. ook Harry Styles is

Belangrijk­e vrienden

Dat doet Octavian wel: hij is de eerste rapper die de poll wint sinds 50 Cent in 2003. Rap is nochtans al langer terug ‘in da club’: Drake, Post Malone en XXXTentaci­on waren in 2018 wereldwijd de meest gestreamde artiesten. De nieuwe 50 Cent zien we Octavian niet meteen worden: hij bestrijkt een breder spectrum, en schurkt aan tegen danceprodu­cers als Mura Masa, Ross from Friends en Diplo.

Octavian heeft wel meer goeie vrienden: zijn ‘Party here’ begon pas echt brokken te maken nadat Drake een Instagramv­ideo postte waarin hij die single meezong. Ook andere artiesten op het BBCerepodi­um hebben iets te danken aan beroemde vrienden. ‘1950’ van de Amerikaans­e King Princess groeide uit tot een hit nadat Harry Styles er enkele tekstflard­en van had getweet. De eigentijds­e popsong over een heimelijke lesbische liefde – misschien wel de beste uit de BBCshortli­st – zit nu aan 183 miljoen Spotifystr­eams, en de twintigjar­ige Mikaela Straus heeft haar status als ‘queer icoon in wording’ al op zak.

Ook Grace Carter, die gevoelige pianoballa­des schrijft en brons haalde in de BBCpoll, werd op sleeptouw genomen: zij verzorgde het voorpro ook Drake is fan van hem. gramma van Dua Lipa, de meestverko­pende artieste van 2018. De BritsKosov­aarse zangeres van onder andere ‘One kiss’ haalde zelf de longlist van ‘The Sound of 2016’, maar greep dat jaar naast de topvijf. Idem voor het zeventienj­arige Amerikaans­e talent Billie Eilish: zij landde in 2018 net buiten de topvijf, maar doet nu met enkele opeenvolge­nde streamingh­its een flink deel van de popwereld benieuwd uitkijken naar haar volgende stap.

Na boerenjare­n met Adele (2008), Ellie Goulding (2010), Sam Smith (2014) en Years & Years (2015), ‘Sound’winnaars die in datzelfde jaar doorbraken met een hitalbum, waren de echte kleppers de jongste jaren dus eerder buiten de topvijf te vinden. Ook dit jaar lijkt Octavian te niche voor de onmiddelli­jke doorbraak. Voor King Princess of de twintigjar­ige indiesoulz­angeres Mahalia ligt dat anders: die laatste werd bij haar jongste passage in ons land als een godin onthaald door haar fans.

Wie zich zelf van het potentieel wil vergewisse­n, heeft geluk: genomineer­den Dermot Kennedy (19/5, AB) en Slowthai (18/3, Beursschou­wburg) zakken de komende maanden af naar ons land. Ook Octavian kan u met eigen ogen gaan bekijken: op 14 februari komt hij naar de Botanique.

 ?? © murky ?? Octavian:
© murky Octavian:
 ?? © rr ?? King Princess:
© rr King Princess:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium