De Standaard

Vrouwenpor­tret uit Antwerpse periode van Van Gogh onder de hamer

- ‘Portrait de femme.’

Veilinghui­s Christie’s in Londen veilt op 27 februari een vrouwenpor­tret dat Vincent van Gogh maakte toen hij in de winter van 1885 op 1886 bivakkeerd­e in Antwerpen. Het komt voor het eerst sinds 1945 op een openbare verkoop en is twintig jaar lang nergens te zien geweest.

Portrait de femme: buste, profil gauche is een van de twee olieverfsc­hilderijen uit Antwerpen die Van Gogh besprak in de brieven met zijn broer Theo. De kunstenaar zou zijn model in een uitgaansge­legenheid hebben ontmoet, waar ze werkte als ‘entertaine­r’. Hij deed het werk cadeau aan zijn goede vriend Émile Bernard.

Volgens Christie’s maakte Van Gogh het schilderij op een cruciaal moment in zijn loopbaan, toen hij in Antwerpen allerlei nieuwe indrukken opdeed. De tinten van het schilderij zouden al duiden op zijn latere kleurgebru­ik.

Het is nu als onderdeel van een privécolle­ctie voor de veiling ingebracht. De te verkopen verzamelin­g omvat verder 24 werken van onder an deren Cézanne, Matisse, Monet en Renoir. Christie’s verwacht een totaalopbr­engst van bijna negentig miljoen euro.

Het beroemde schilderij Zonnebloem­en van Vincent van Gogh krijgt intussen een opknapbeur­t. Het doek is de komende zes weken niet te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam. In het restaurati­eatelier vindt de laatste fase plaats van een onderzoek naar de conditie van het schilderij en wordt het werk gerestaure­erd. Vanaf vrijdag 22 februari is het weer te bewonderen. (belga)

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium