De Standaard

2. ‘Smart’ is niet echt slim

-

mijn echtgenote na. En daarna vraag ik: ‘Hey Google, hoe warm is het buiten?’ Ook onze Spotifymuz­iek afspelen doen we het liefst via Google Home. Wat ons betreft maken die toepassing­en alleen al de aankoop van een Google Home de moeite waard.

Nu willen we de Google Home echt gebruiken als centraal knooppunt van ons huis, en dat is andere koek. Sommige van die nieuwe toepassing­en wennen bijzonder snel: de lamp aandoen en de tv opzetten bijvoorbee­ld. De instructie­s die je dagelijks geeft, worden snel een automatism­e en een comfort dat je nog moeilijk kunt missen. Geen Google Assistant meer, dat zou zijn alsof de afstandsbe­diening van de televisie het plots begeeft en je moet opstaan om aan de knoppen te draaien. Helaas zal die frustratie je geregeld overkomen, want de Google Assistant werkt niet altijd, zeker niet in meer complexe situaties. Zelf had ik meestal wel wat geduld met die spullen, mijn vrouw minder.

Waarschuwi­ng: dat alomtegenw­oordige ‘smart’etiket is bijzonder slecht gekozen: het wekt de verwachtin­g dat de apparaten met je mee gaan denken en, als waren het intelligen­te wezens, gaan anticipere­n op wat je wil. Dat is in de meeste gevallen níét wat er gebeurt. Deze apparaten zijn te bedienen via gesproken instructie­s en via hun eigen apps. Dat is vaak erg handig, maar je moet de apparaten nog altijd vertellen wat ze moeten doen. Of liever, je vertelt het aan de Google Assistant: ‘Hey Google, doe het licht in de living aan.’ Evenmin zijn de apparaten vandaag erg slim in het interprete­ren van je commando’s. ‘Doe het licht uit’ of ‘maak het donker’ werken allebei, maar veel gekker moet je het niet formuleren. Gewone instructie­s die u meermaals per dag geeft, zitten er gelukkig al snel stevig ingebakken. Maar hoe meer apparaten en hoe meer u ermee probeert te doen, hoe groter de kans dat het fout loopt. Zeg je het net verkeerd, dan antwoordt Google Home alleen ‘ik begrijp het niet’. Soms drie à vier keer na elkaar. En het zal u net overkomen wanneer u fier de gasten aan het rondleiden bent.

 ??  ?? De Nestthermo­staat.
De Nestthermo­staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium