De Standaard

1. Het went heel snel

- DOMINIQUE DECKMYN, FOTO’S KATRIJN VAN GIEL

Kun je van elk huis een ‘smart home’ maken, met behulp van een intelligen­te luidspreke­r, een degelijke wifi en toestellet­jes die je zomaar in de winkel of online koopt? Ik probeerde het uit.

Vroeger heette het domotica en was het voorbehoud­en aan gefortunee­rde technologi­efanaten. Maar dankzij wifi, bluetooth en smartphone­apps komt een smart home geleidelij­k binnen ieders bereik. En de slimme luidspreke­r knoopt het nu allemaal aan elkaar. Sinds oktober is er zelfs een slimme luidspreke­r die Nederlands praat: de Google Home – al is die officieel nog niet in Vlaamse versie uit. Tijd dus om de proef op de som te nemen.

Gedurende ruim een maand heb ik mij thuis omringd met apparaten die kunnen worden aangestuur­d via Google Assistant, het ‘brein’ van de Google Home. Naast een Google Home in de keuken (zo’n 150 euro) en zijn kleine broer, de Google Home Mini (60 euro), in de woonkamer, sloot ik een Nestthermo­staat, een Sony AF9 Androidtv, een Ikea Tradfrilam­p en een Nukideursl­ot aan. Ik ben dus veel minder ver gegaan dan sommigen, die alle lampen en stopcontac­ten centraal aansturen en overal camera’s installere­n. Maar ik moet dan ook nog samenleven met vrouw en kind.

Wat heb ik geleerd?

Helemaal nieuw was het voor ons niet: een Amazon Echo (de eerste slimme luidspreke­r) hebben we al twee jaar in huis, een Google Home anderhalf jaar. Maar die slimme luidspreke­rs gebruikten we vooral om naar muziek te luisteren. ‘Hey Google, speel VRT Radio 1’, is ’s morgens het eerste wat ik zeg, op een gemompeld ‘goeiemorge­n’ aan

De Google Home luistert niet de hele tijd mee, hij zit gewoon te wachten tot je ‘hey Google’ of ‘oké Google’ zegt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium