De Standaard

ZURE BEURSBODEM ZORGT VOOR ZOETE VRUCHTEN

- JAN REYNS

Wat was een van de slechtste beursindic­es van 2018? En welke index stoomt er in 2019 plots als een van de kwiekste vandoor? Het antwoord is twee keer de Bel20.

Na een jaarverlie­s van 18,5% is er na nog geen twee weken handel al een winst van 5,2%. Een schril contrast met het gitzwarte pessimisme waarmee beleggers 2019 instapten.

Drie erg slechte beursmaand­en waren voldoende om ook op de eerste beursdag nog eens flink in het rood te gaan. Allicht waren er heel wat slimmerds die op de eerste handelsdag een short positie innamen om winst te halen als de beurzen verder zouden dalen. Met de trackers, turbo’s en ander speelgoed voor kleine beleggers die grote beleggers willen naapen, is dat vandaag een koud kunstje.

Die beleggers vergaten dat na een erg slecht beursjaar vaak een goed volgt. Van de drie keer dat de Bel20 (sinds het ontstaan in 1991) in een kalenderja­ar meer dan 15% zakte, won de index het volgende jaar elke keer meer dan 10%.

Ook op de andere beurzen is het meer regel dan uitzonderi­ng dat na zwakke beursjaren een compensati­e volgt naar boven. In dezelfde lijn is het typisch dat na de zwaar ste dagverliez­en ook de grootste dagwinsten volgen.

Hetzelfde verhaal gaat op voor individuel­e aandelen. Al blijkt dat vooral voor te komen in een cyclus

Tijdens de eerste twee weken van 2019 won AB InBev alvast 10%

van drie jaren van zwakkere prestaties dan de index, gevolgd door beter presteren. Dat bleek uit onderzoek van de Vlaming Werner Debondt, een wereldauto­riteit in behavioura­l finance en professor aan de DePaul University in Chica go.

Gaat AB InBev, het enige Belgische megaaandee­l en vorig jaar het lood in de schoenen van de Bel20, dat illustrere­n? Over 2018 donderde de bierbrouwe­r 38% lager en verloor zo 71 miljard aan beurswaard­e. Pijnlijk, want ook in 2016 en 2017 was AB InBev al van zijn voetstuk aan het schuiven met twee verliesjar­en. Tijdens de eerste twee weken van 2019 won AB InBev alvast 10%. Dat extreme contrast is ook te verklaren doordat beleggers de slechtst presterend­e aandelen op het einde van het jaar nog een ezelsstamp geven, want ze willen geen kneusjes in hun portefeuil­leoverzich­t van 31 december.

AB InBev blijft opgezadeld met een schuld van meer dan 100 miljard dollar. Het bedrijf dwingt beleggers dat mee omlaag te brengen door het dividend te halveren. Vrijdag herfinanci­erde het zowat 15 miljard schulden naar lange looptijden en de groep zou plannen hebben voor een beursnoter­ing van de Aziatische activiteit­en. Maar het beste nieuws voor beleggers is dat het aandeel eindelijk niet langer peperduur is. Door de lange koersval noteert het nog tegen ongeveer 14,5 keer de winst. Dat was ooit het dubbele.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium