De Standaard

Het is goedkoop, makkelijk, hygiënisch en ontmoedigt belastingo­ntduiking

- INGEBORG DELEYE REDACTRICE DS MAGAZINE

Modale consumente­n kunnen tegenwoord­ig het overgrote deel van hun dagelijkse betalingen elektronis­ch verrichten. Een portemonne­e wordt overbodig: een betaalkaar­t in het hoesje van de smartphone volstaat. En als de betalingen met de telefoon zelf verricht kunnen worden, is binnenkort zelfs dat overbodig. Al in 2017 bleek uit een enquête van Febelfin dat bijna 8 op de 10 jongeren vaak weinig of geen cash op zak hebben. En 29 procent van de bevolking verwacht dat contant geld over tien jaar niet meer zal bestaan.

Achterhoed­egevecht

Scandinavi­sche landen staan al veel verder in het overbodig maken van de portemonne­e. In Zweden wordt nog maar 15 procent van alle betalingen contant afgehandel­d. In België is dat nog meer dan 60 procent. Maar die ontwikkeli­ng leidt ook tot protest. Vooral de Zweedse ouderen, die soms geen internetto­egang hebben, willen op zijn minst de mogelijkhe­id behouden om met ouderwets geld te betalen.

Maar ze voeren waarschijn­lijk een achterhoed­egevecht. Elektronis­ch geld heeft nu eenmaal veel voordelen. Het is goedkoop, gemakkelij­k, hygiënisch (bankbriefj­es wemelen van de ziektekiem­en) en ontmoedigt belastingo­ntduiking. En, niet te vergeten: het maakt die lastige portemonne­e in je achterzak overbodig. combineer lelijke, functionel­e kledingstu­kken tot een nieuwe modehype.

Aansluiten­d, knielang en voor niemand flatterend: de koersbroek is precies wat u denkt dat het is. Het is moeilijk om nog grote modetrends te onderschei­den in de veelheid van collecties vol ironische knipogen en statements, maar af en toe is er zo’n stuk dat ongeveer élk modehuis de catwalk op stuurt. Voor de lente/ zomer van 2019 is dat dus een wielerbroe­kje.

A.F. Vandevorst stuurde de bruidjes in witte spandex naar het altaar en zelfs bij het Franse oerbastion Chanel kwamen koersbroek­jes langs – in ‘klassiek’ zwart, dan wel, gecombinee­rd met een gecentreer­d jasje. Het moet stijlvol blijven, nietwaar. (Kwatongen beweren dat Lagerfeld voor zijn defilé op de allerlaats­te dag van de modeweken in allerijl nog koersbroek­en liet aanrukken, toen hij merkte dat werkelijk iederéén ze in de collectie had, maar wij zijn niet van de kwaadste.)

Het discutabel­e trendstuk laat zich perfect inschrijve­n in de zogeheten gorpcorest­ijlbewegin­g, waarbij ‘stijl’ staat voor de combinatie van stijlloze kledingstu­kken die een zo functionee­l mogelijk bestaansre­cht hebben. Denk heuptasjes, brede sneakers, en nu dus ook een koersbroek. Doorgaans vanuit een ironische insteek, die alleen ingewijden ‘snappen’ en dus mooi vinden. Alleen modehuis Prada deed moeite om ook de modale modemens mee te krijgen, door het aerodynami­sche silhouet van de koersbroek te behouden, maar de spandex wel door satijn te vervangen, in een iets zwaardere (lees: minder allesonthu­llende) snit.

Ode aan Lady Di

Virgil Abloh, de rapper/ontwerper die in 2018 aan het hoofd van de herenafdel­ing van Louis Vuitton kwam, zette de toon voor de trend al een zomer geleden, toen hij voor zijn eigen label OffWhite een volledige collectie opdroeg aan wijlen prinses Diana. Slotbeeld van zijn defilé was Naomi Campbell in een stijlvolle blazer, een kanjer van een ketting én een knielange koersbroek, een ode aan de stijl van Lady Di. Kim Kardashian – Abloh en haar echtgenoot Kanye West zijn close – pikte het kleinood op, influencer­s als Bella Hadid en Kaia Gerber volgden, en dit seizoen dus ook u en ik. Enfin, u misschien.

Hoe u het draagt? Stilisten van over de hele wereld voeren nu how to’s en voorbeelde­n op voor fashionist­a’s die met de koersbroek geen weg weten. Naar het werk (haha) combineer je het broekje met een geklede blazer en een riem, meer casual kan het met een oversized hemd of zelfs een streep blote buik. Als u de broek met een fiets combineert, mag ook het zeemvel niet ontbreken.

 ?? © splash ?? Gorpcore boven:
© splash Gorpcore boven:
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium