De Standaard

De elektrisch­e wagen zal doorbreken. Daar bestaat geen twijfel over. Alleen zal het niet genoeg zijn

- DOMINIQUE MINTEN

De inspanning­en die nodig zijn, zullen zo pijnlijk zijn dat geen enkele politicus zo’n beleid wil voeren. REDACTEUR BUITENLAND Antonio Guterres is niet te benijden. Als secretaris­generaal van de Verenigde Naties is hij verantwoor­delijk voor het welzijn van de hele planeet. Dat het met die planeet helemaal de verkeerde kant opgaat, weet de minzame Portugees als geen ander. Het wordt veel te warm. En te droog. Of net veel te nat.

En wat erger is: geen enkele wereldleid­er voelt zich nog geroepen daar echt iets aan te doen. Toen de VNklimaatt­op in Katowice, eind vorig jaar, eindigde in een technisch compromis, had Guterres welgeteld vijf woorden nodig om de toestand te duiden. ‘Ambitie, ambitie, ambitie, ambitie en ambitie.’ Dat heeft de wereld nodig om de klimaatver­andering binnen aanvaardba­re grenzen –lees onder 2 graden– te houden. Maar die politieke instelling was in de Poolse bespeuren.

Daarom roept de Portugees in september de wereldleid­ers samen in New York. Het is te zeggen: ze moeten daar toch zijn voor de jaarlijkse algemene vergaderin­g van de Verenigde Naties, maar Guterres zal een extra vergaderin­g inlassen om de leiders te vragen hun klimaatamb­ities fors te verhogen.

Helaas, durven we nu al te voorspelle­n, zullen die wereldleid­ers daar vriendelij­k voor bedanken. Donald Trump zal waarschijn­lijk zijn kat sturen en de kans dat Jair Bolsonaro een constructi­eve bijdrage levert, is ook klein. Oké, Emmanuel Macron zal Guterres volmondig gelijk geven, om vervolgens niets te doen. Of jawel: hij zal de gelegenhei­d aangrijpen om reclame te maken voor zijn eigen klimaattop, later dat jaar in Parijs. mijnstad nergens te

In 2019 zullen we steeds meer tot de conclusie komen dat de opwarming van de aarde níét meer binnen aanvaardba­re grenzen te houden is. Natuurlijk zal iedereen verwijzen naar al die steden die wel klimaatneu­traal willen worden. Of naar die Amerikaans­e staten die wel massaal overschake­len op hernieuwba­re energie. Nooit zijn meer Amerikaans­e steenkoolm­ijnen gesloten dan in 2018. de uitstoot van broeikasga­ssen vorig jaar met 3,4 procent toegenomen. Dat is de sterkste stijging in acht jaar. President Xi Jingping claimt dat China de nieuwe groene wereldleid­er is. Maar ook daar stijgt het gebruik van steenkool nog altijd. En de staalindus­trie draait opnieuw op volle toeren.

Almaar meer mensen zijn zich toch bewust van de ernst van de toestand? Zeker, en ze willen er zelfs iets aan doen. De elektrisch­e wagen zal doorbreken. Daar bestaat geen twijfel over. Alleen zal het niet genoeg zijn. Het laaghangen­de fruit is geplukt. De inspanning­en die nodig zijn, zullen zo kolossaal worden dat ze echt pijn zullen doen. Dat hebben de gele hesjes Macron al duidelijk gemaakt. Geen enkele politicus kan of wil zo’n beleid voeren, zelfs Xi niet. En die moet aan niemand verantwoor­ding afleggen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium