De Standaard

MENS & MAATSCHAPP­IJ

- KOEN VIDAL

CHEF BUITENLAND

Zullen de populisten ook in 2019 vooruitgan­g boeken? Wees maar zeker. Bij de nationale verkiezing­en in België, Denemarken, Polen, Roemenië maar ook India zullen kandidaten die zich in ranzige bewoording­en afzetten tegen andere bevolkings­groepen, goed scoren. En eind mei, bij de Europese verkiezing­en, zullen de medestande­rs van Salvini, Orban, Le Pen en Dewinter samen meer zetels dan ooit in de wacht slepen. Of ze nu samensmelt­en tot een grote fractie of niet: ze zullen aan invloed winnen en het feit dat ze allen antiEUsent­imenten koesteren, voorspelt weinig goeds voor de Europese droom.

Maar in 2019 zal zich nog een tweede spektakels­tuk voltrekken: ook de tegenstand­ers van de populisten zullen in hogere versnellin­g gaan. Het gaat dan niet alleen over de tienduizen­den mensen die in Boedapest, Praag, Rome en Warschau op straat komen tegen de manier waarop antidemocr­atische leiders onafhankel­ijke rechters, journalist­en en opposanten muilkorven. Veel minder zichtbaar zijn de organisati­es en initiatiev­en die je niet direct in verband brengt met de strijd tegen radicaal rechts maar toch heel bewust de ideeën van een open samenlevin­g in zich dragen. Die bewegingen zijn toegankeli­jk voor iedereen, hanteren een gematigde taal, denken internatio­naal, koesteren nuance en houden zich ver weg van fake news en Twitterpro­p.

Vaak zijn ze kleinschal­ig en gericht op een concreet doel: een grensovers­chrijdende burgerngo die de waterconfl­icten in de Balkan en Turkije wil oplossen (en zo grote politieke spanningen doet afkoelen), gezellige lees en schrijfate­liers in Turijn, Londen, Stockholm en – binnenkort wellicht ook – Gent. Vrijwillig­e taalliefhe­bbers laten zich er inspireren door de Amerikaans­e succesaute­ur Dave Eggers om jongeren de schoonheid en de kracht van het juiste woord aan te leren.

Politiek komt te laat

Van eenzelfde cruciaal belang: ouderorgan­isaties die hun best doen om alle kinderen en

en zijn weigering om te luisteren naar zijn bekwaamste adviseurs duwen Donald Trump naar de afgrond. ouders van een school bij activiteit­en te betrekken, burgerinit­iatieven als FilterCafé­Filtré die hun acties en aanhang voor betere luchtkwali­teit vanuit Brussel uitbreiden over heel België.

Ondertusse­n al veel grootschal­iger maar even attent voor openheid, geweldloos­heid en democratis­che waarden, is de wereldwijd­e beweging tegen klimaatver­andering. die op 2december nog 70.000 mensen in de straten van Brussel samenbrach­t.

Verwonderl­ijk is wel dat nietpopuli­stische partijen zo weinig voeling hebben met dit soort initiatiev­en en bewegingen. De groenen lijken hier het verst gevorderd, maar liberalen, christende­mocraten en sociaal democraten krijgen hun voelspriet­en voorlopig nog niet juist afgesteld. Integendee­l: zij laten zich misschien wel meer inspireren door de populisten dan door de antipopuli­sten. De kans is groot dat zij pas na de Europese verkiezing­en zullen merken dat ze te lang de verkeerde kant uitkeken en daardoor miljoenen potentiële kiezers voorbijlie­pen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium