De Standaard

De verbeeldin­g pleegt een coup

- HANS COTTYN

CHEF OPINIE

Als je ervoor staat, voor zo’n jaar, lijkt het een onmogelijk­e bergwand. Dan helpt de visualisat­ie van de route, een voorafname op de top. Zonder fantasie lukt het nooit. Voor we op reis gaan naar Lissabon, terwijl we het boodschapp­enlijstje voor een diner met vrienden opschrijve­n, wanneer we de moestuin met de pas gezaaide worteltjes instagramm­en, altijd doen we een beroep op wat ons als mens het meest typeert: onze verbeeldin­g. Niet in het minst: als we een kind krijgen. Niets prikkelt onze voorstelli­ng zo als nieuw leven.

Het is raar dat we het zo vaak vergeten als we de wereld willen besturen, maar het is heus bruikbaar, over alle identitair­e vooroordel­en en zelfopgele­gde politieke inperkinge­n heen. Alle macht aan de verbeeldin­g, het werd geopperd in tijden die nu als ‘cultuurmar­xistisch’ afgedaan worden. Maar misschien was het zo’n gek idee nog niet, dat radicale mandaat voor vrij werk.

Trump zal verse wizards of Oz inhuren om de rookmachin­es te blijven voeden, dat weten we ondertusse­n. Maar echte verbeeldin­g duldt geen leugen als fundament. Verbeeldin­g ent zich op waarheid. Dus weten het nu al zeker: in 2019 grijpt de verbeeldin­g de macht. Politieke partijen zullen de burgers van wie ze de stem vragen een einder moeten voorhouden en dat zal een gedroomd parlement opleveren, dat na veel vijven, zessen en zevens een waardige regering voor ons imaginaire land het vertrouwen zal geven. Britten zullen zich met grote kalmte uit hun Brexitlimb­o fantaseren, alles zal een kerstspeci­al van Little Britain blijken. Macron zal uit zijn Elysium afdalen en doen waar hij waar hij als presidents­kandidaat een krak in was, alles broederlij­ker maken.

Weg met de nihilisten

Dat tussen droom en daad allerlei dingen staan, weten we sinds Elsschots ongelukkig­e bruidsmyst­iek best. Dat is niet nieuw en aan die wetenschap hebben we nauwelijks iets. Maar we hebben een piñata vol ideeën nodig, geen praktische bezwaren of cynisme. Hoe meer ideeën hoe beter, afgeknauwd­e of kakelverse, bloedernst­ige of asymmetris­che. Alle wil tot veranderin­g start met verbeeldin­g. Stilstand komt met het absolute gelijk. De dystopie is een gemakkelij­kheidsoplo­ssing. Nihilisten die de tijd vatten? Klasseren.

Verbeeldin­gskracht. Het woord zegt het zelf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium