De Standaard

Met gedoogsteu­n van Vox komt er een einde aan 36 jaar links bestuur

- VAN ONZE REDACTRICE ANNELIEN DE GREEF

BRUSSEL I De rechtse coalitie tussen de Partido Popular (PP) en Ciudadanos heeft de zegen gekregen van de radicaalre­chtse partij Vox. Daarmee komt er binnen enkele dagen een eind aan 36 jaar links bestuur in Andalusië. Vox, dat vanuit het niets 12 zetels veroverde in het regionale parlement, maakte zich meteen incontourn­able voor de regeringsv­orming. Omdat de PP en Ciudadanos samen maar 47 zetels in het parlement hebben en er 55 nodig zijn voor een meerderhei­d, konden ze niet om haar gedoogsteu­n heen.

Ménage à trois

In ruil daarvoor wilde de partij mee aan de onderhande­lingstafel en zette ze 19 eisen op papier. Zo wil Vox onder meer komaf maken met de wetten die geweld tegen vrouwen aanpakken en LGBT tegen discrimina­tie beschermen. De partij wilde een betere juridische beschermin­g voor de jacht, stierengev­echten en flamenco. 52.000 illegale immigrante­n moeten de regio en het land uitgezet worden, ouders moeten de kans krijgen om hun kinderen op school niet te laten deelnemen aan lessen die in strijd zijn met hun ideologisc­he of morele overtuigin­gen en de subsidiekr­aan moet dicht voor ‘ideologisc­he’ ngo’s. Daarnaast pleit Vox voor de beschermin­g van de rechten van Andalusiër­s in andere Vox wil tradities als flamenco en Spaanse autonome regio’s en wil de partij met sensibilis­eringscamp­agnes Spaanse gezinnen kroostrijk­er maken. De PP noemde die eisen ‘onaanvaard­baar’, maar kwam uiteindeli­jk tot een vage verklaring die voor Vox volstond om gedoogsteu­n te geven. De partij zit dan wel niet in de regering, ze duwt de PP vanzelf naar rechts. De PP ziet de nieuwe ménage à trois als het recept bij uitstek om straks ook de lokale, regionale en Europese verkiezing­en te winnen. Ciudadanos verklaarde zich dan weer ‘niet gebonden’ door het akkoord tussen Vox en de PP’. De partij, die Emmanuel Macron en Guy Verhofstad­t tot haar Europese vrienden rekent, weigerde zelfs aan tafel te zitten met Vox.

Is het cordon sanitaire in Spanje doorbroken? PPvoorzitt­er Pablo Casado ziet geen probleem. ‘Vox is een partij die de grondwet respecteer­t’. Sowieso betekent het niet hetzelfde als bij ons. Het einde van de dictatuur betekende – tot de komst van Vox – het politieke einde van extreemrec­hts in Spanje. Daardoor ging ‘cordón sanitario’ iets anders betekenen. Het begrip dook in het verleden op in Catalonië om de PP politiek te isoleren en Ciudadanos gebruikte het recentelij­k in de Andalusisc­he context om aan te geven dat het niet met links zou praten. Op die manier werd het in de Spaanse context een hol begrip.

 ?? © afp ?? stierengev­echten beschermen.
© afp stierengev­echten beschermen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium