De Standaard

Geblinddoe­kte Brexit of time-out

Als er een nieuwe volksstemm­ing komt, moet dat een referendum over het Verenigd Koninkrijk zijn, vindt Hoe zien de Britten zichzelf, wat willen ze zijn en hoe willen ze dat bereiken?

-

Het Verenigd Koninkrijk staat voor een moeilijke binaire keuze. Niet de misleidend­e chantage van premier Theresa May: mijn akkoord of geen akkoord. Evenmin de ongeloofwa­ardig keuze van Labourleid­er Jeremy Corbyn: haar slechte Brexit of mijn veel betere Brexit. De echte keuze die het land voor 29 maart moet maken, gaat tussen een geblinddoe­kte Brexit of een democratis­che timeout.

Nu het parlement het heft weer in handen neemt, moet de leiding van Labour dringend met alle partijen samenwerke­n om het land naar een timeout te loodsen. Met timeout bedoel ik een periode van democratis­ch overleg als aanloop naar een tweede referendum. Een tweede referendum waarin de Britten, op basis van alles wat ze nu weten, zullen beslissen hoe zij de reële problemen willen aanpakken die in 2016 hebben bijgedrage­n tot de keuze voor de Brexit, wat hun echte ambities voor het Verenigd Koninkrijk zijn en of ze die beter in of buiten de Europese Unie kunnen bereiken.

Met zo’n referendum in het vooruitzic­ht zal de EU bereid zijn om Artikel 50 te verlengen, zodat het Verenigd Koninkrijk de nodige tijd krijgt. Alle andere opties – het akkoord van May, geen akkoord, een douaneunie, ‘Noorwegen plus’, ‘Canada plus’, ‘Gemeenscha­ppelijke Markt 2.0’ en noem maar op – zijn slechts varianten op een geblinddoe­kte Brexit. Dat concept verduideli­jkt wat anders totale verwarring zou lijken. In alle varianten zou de echte betekenis van de Brexit pas duidelijk worden na jarenlange onderhande­lingen na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. En buiten is buiten. Ongeacht de doelstelli­ngen van de Britse regering zou het Verenigd Koninkrijk altijd uit een nog zwakkere positie onderhande­len dan vandaag.

Waanideeën

Een Labourrege­ring die in zulke omstandigh­eden aan de macht zou komen, zit opgescheep­t met de enorme puinhoop van de Conservati­even. Het zou niet lang duren voor het publiek Labour en niet zijn voorganger­s de schuld zou geven van alle ellende. Een van de waanideeën die in Westminste­r blijven rondwaren, is de verwachtin­g dat het land na de Brexit snel op de echte problemen zal kunnen focussen, bijvoorbee­ld op de woningnood, de gezondheid­szorg en het onderwijs. De echtscheid­ing zal meer dan tien jaar aanslepen en de economisch­e kostprijs van zelfs de zachtste Brexit zal minder geld beschikbaa­r maken voor de nu al overbelast­e openbare diensten. De werkende klasse die op Labour stemt, zal het hardst worden getroffen.

Een andere dwaling is het idee dat de Britten kunnen beslissen dat Artikel 50 wordt verlengd. Dat kunnen ze niet. Een verlenging vereist een unanieme beslissing van de 27 lidstaten. Niemand weet wat de leiders van de EU in extremis zouden doen, maar ze hebben keer op keer gezegd dat ze geen verlenging zullen aanvaarden als die alleen maar bedoeld is om nog wat langer te onderhande­len. Een korte technische verlenging, om de Britten de tijd te geven de nodige wetten aan te nemen, is mogelijk. Maar los daarvan moet Londen duidelijk te kennen geven dat het een referendum of verkiezing­en zal organisere­n met de optie dat het Verenigd Koninkrijk in de Unie blijft. Een door de wol geverfde waarnemer formuleert het zo: ‘Je hebt een verlenging nodig om een referendum te houden, maar je hebt ook een referendum nodig om een verlenging te krijgen.’

Ontkenning en ontwijking

Corbyns toespraak vorige week was opnieuw een deprimeren­de mix van ontkenning en ontwijking: een Labourrege­ring zal over een betere Brexit onderhande­len, maar het échte probleem is de uitbuiting van een lijdende meerderhei­d door een hebzuchtig­e elite. Corbyn blijft schippe TIMOTHY GARTON ASH

Wie? Doceert Europese studies aan de universite­it van Oxford en aan de universite­it van Stanford.

Wat? Labour moet erop toezien dat er een periode van democratis­ch overleg komt in het Verenigd Koninkrijk, als aanloop naar een tweede referendum. ren, maar in de twee volgende weken moet de knoop worden doorgehakt.

Tenzij er iets totaal onverwacht­s gebeurt, zal Mays akkoord dinsdag worden weggestemd. Als de regering het partijover­schrijdend­e amendement dat vorige week werd goedgekeur­d respecteer­t, moet ze binnen de drie parlementa­ire werkdagen na de stemming zeggen wat ze zal doen. Dat zal pas op maandag 21 januari gebeuren, want het Lagerhuis werkt niet op vrijdag.

Brussel zal May niet meer garanties voor de Ierse backstop geven dan ze nu al heeft. Tenzij een groot aantal Labourparl­ementslede­n het verbijster­ende idee slikt dat een Conservati­eve regering na de Brexit de rechten van de arbeiders beter zal beschermen dan de EU, zal haar voorstel ook in een tweede stemronde schipbreuk lijden. Als de voorzitter van het Lagerhuis de interpreta­tie Zal Jeremy Corbyn de juiste keuze maken? Of sleurt hij het land mee de afgrond in? van de Conservati­eve dissident Dominic Grieve en de andere onderteken­aars van het partijover­schrijdend­e amendement volgt, zullen zij de regeringsm­otie kunnen amenderen. Op die manier zou het parlement de steun van zijn leden voor de verschille­nde opties kunnen peilen.

Dan is Corbyns ogenblik van de waarheid aangebroke­n. Als hij zijn eigen buikgevoel van linkse brexiteer kan overwinnen, kan hij een partijover­schrijdend­e meerderhei­d aanvoeren die een goed voorbereid nieuw referendum goedkeurt. Als de regering de wil van het parlement respecteer­t, zal ze de nodige wetten laten aannemen. Als ze dat weigert, of het niet kan, zal het parlement zelf moeten ingrijpen.

Alleen al de methode om naar een tweede referendum te gaan, zal een cruciaal gegeven aantonen: dat dit niet zomaar een herhaling van het eerste is. Het zou geen initiatief zijn van blairistis­che, grootstede­lijke progressie­ve elites die het domme volk vertellen dat het moet blijven stemmen tot het antwoord juist is. Nee, het zou deel uitmaken van een veel groter proces – misschien wel met een burgercong­res, een positief democratis­ch antwoord op de keuze voor de Brexit. Als dit voor de fans van Corbyn niet te veel als Tony Blair klinkt: hard tegen de Brexit, hard tegen de oorzaken van de Brexit.

Minst slechte optie

Er is geen elegante uitweg uit de ellende die het Verenigd Koninkrijk zichzelf heeft aangedaan

Het zou dus niet alleen over de betrekking­en tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU gaan, maar ook en evenzeer over een begrip van de echte oorzaken van de keuze voor de Brexit, en van de manier waarop we die oorzaken kunnen aanpakken. Een nieuwe volksstemm­ing zou een referendum over het Verenigd Koninkrijk zijn: hoe zien de Britten zichzelf, wat willen ze zijn en hoe willen ze dat bereiken.

Ook Labour moet beseffen dat een geblinddoe­kte Brexit of een democratis­che timeout de enige twee opties zijn. Een kordate keuze voor het tweede zou de beste oplossing zijn. Ze zou bovendien in goede aarde vallen bij de grote meerderhei­d van de leden en de kiezers van de partij, en de verdeeldhe­id bij de Conservati­even nog groter maken.

Ik onderschat de vele problemen van deze oplossing niet. Er is geen elegante uitweg uit de ellende die het Verenigd Koninkrijk zichzelf heeft aangedaan. Maar dit is de minst slechte optie, met onverwacht­e mogelijkhe­den voor een democratis­che en nationale vernieuwin­g. Labour moet ervoor gaan. Als het dat niet doet, zullen ons land en ons continent de gemiste kans voor altijd betreuren.

 ?? © blg ??
© blg
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium