De Standaard

Opgepast voor je oeroude brein

-

Soms doet het er als politica weinig toe wat je ideeën zijn en hoe je die wil realiseren: waar mensen op letten is je uiterlijk en hoe je overkomt. Dat ondervindt de progressie­ve Amerikaans­e senator Elizabeth Warren. Toen de 69jarige gewezen Harvardpro­fessor eind vorig jaar liet weten dat ze overweegt om deel te nemen aan de presidents­verkiezing­en van 2020, kreeg ze veel kritiek over zich heen. Niet zozeer vanwege haar prikkelend­e en doordachte ideeën over stijgende ongelijkhe­id en faillissem­enten. Nee, Warren werd door de mangel gehaald omdat sommige analisten zich afvragen of ze wel aardig is. En of ze wel, zoals ze beweert, van Native Americans afstamt. President Donald Trump, nooit verlegen om een krasse uitspraak, noemde haar denigreren­d ‘Pocahontas’.

Het is niet moeilijk om recente voorbeelde­n te vinden van hoe vrouwen met macht anders worden behandeld. Hillary Clinton werd tijdens haar presidents­campagne in 2016 afgeschild­erd als kil en bits. Haar schelle stem irriteerde mensen. Michelle Obama, de eerste zwarte first lady, kreeg het verwijt een ‘boze zwarte vrouw’ te zijn. En op 17 juli 2014, de verjaardag van Angela Merkel, begon een Duitse journalist tijdens een persconfer­entie ‘happy birthday to you’ te zingen. Kan je je inbeelden dat iemand zoiets zou doen voor een mannelijke leider?

Natuurlijk focussen journalist­en door de mediatiser­ing van de politiek ook op de persoonlij­ke kenmerken van mannelijke leiders. Ook zij zijn soms het mikpunt van spot. Maar het valt moeilijk te ontkennen dat er met dubbele standaarde­n wordt gewerkt. Als we aan een mannelijke politicus denken, zien we een politicus, maar als we aan een vrouwelijk­e politicus denken, zien veel mensen een vrouw.

Dus ja, ik snap de frustratie van vrouwen. Het moet verschrikk­elijk voelen als mensen je niet serieus nemen, ondanks je capaciteit­en.

Status in de oertijd

Hoe komt het dat we gemakkelij­ker mannen aanvaarden als officiële leiders? Zoals classica Mary Beard in haar boek Vrouwen en macht: een manifest schrijft, hadden de Grieken en de Romeinen al weinig op met machtige vrouwen. In antieke verhalen zijn vrouwen gevaarlijk­e en tragische figuren en in de publieke ruimte hadden ze geen recht van spreken. Maar anders dan Beard denkt, is het niet alleen cultuur die onze denkbeelde­n over vrouwen en macht bepaalt. Het probleem zit dieper.

Als het op politiek aankomt, zijn we aangeboren seksisten. De manier waarop we over leiderscha­p denken, is vermoedeli­jk het gevolg van onze evolutiona­ire geschieden­is. Om status te verwerven in de oertijd moest je groot en sterk zijn, want dat betekende dat je de andere leden van de groep kon beschermen. Die manier van kijken hebben we nog altijd, ook al maakt het in de moderne politieke arena geen zier uit of je groot en sterk dan wel klein en zwak bent. Je brein, je ideeën, je visie: dat zouden de harde valuta moeten zijn die vandaag je kans op succes en overleven vergroten, niet je spieren.

Schrijver Ronald Giphart en evolutiona­ir psycholoog Mark van Vugt gaan nog een stapje verder in hun boek Mismatch. Hoe we dagelijks worden misleid door ons oeroude brein. Ze suggereren dat vrouwen geschikter zijn dan mannen om sociaal complexe organisati­es te leiden. Onderzoek laat volgens hen zien dat vrouwen gemiddeld meer empathie hebben, sociaal sensitieve­r en minder hiërarchis­ch ingesteld zijn – allemaal troeven in een wereld waarbij complexe menselijke interactie­s toe CHAMS EDDINE ZAOUGUI

Wie? Auteur van ‘Dictators. Een Arabische geschieden­is’ (Polis, 2016).

Wat? We zijn aangeboren seksisten als het om politiek gaat. nemen. Helaas is de politiek geen weerspiege­ling van die bevindinge­n.

Volgens Rosa vzw, een kenniscent­rum voor gender en feminisme, bezetten vrouwen in november 2018 nauwelijks 24 procent van de parlementa­ire zitjes wereldwijd. Van de 28 Europese regeringsl­eiders zijn slechts zes vrouw. De cijfers voor België zijn niet minder bedroevend: 15,2 procent van de Vlaamse burgemeest­ers die dit jaar gestart zijn, is vrouw (een daling tegenover de vorige legislatuu­r). Het aantal vrouwelijk­e rege ‘Michelle Obama kreeg het verwijt een “boze zwarte vrouw” te zijn.’

Zet je oogkleppen af

 ?? © afp ??
© afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium