De Standaard

NAMEN NOEMEN

Standaard

-

‘Verwonderl­ijk’, vond een lezer het dat

deze week de volle naam én de foto publiceerd­e van de teruggekee­rde Syriëstrij­der die ervan verdacht wordt dat hij de autopsiera­pporten van de aanslagen van 22 maart in Brussel gestolen heeft.

Het is niet de eerste keer dat er vragen rijzen bij de publicatie van de naam van een verdachte in een gerechteli­jk dossier. De (overigens ongeschrev­en) vuistregel die De Standaard daarvoor hanteert, lijkt nochtans eenvoudig. Van verdachten van een misdrijf worden hoogstens hun voornaam en de eerste letter van hun familienaa­m vermeld, en eventueel hun leeftijd en hun woonplaats. Zodra ze veroordeel­d zijn, mag hun naam voluit in de krant.

Dat is het principe. In de praktijk blijkt het meestal gecomplice­erder.

De vuistregel is gebaseerd op de richtlijne­n van de Raad voor de Journalist­iek ter zake. Maar die richtlijne­n omvatten nogal wat uitzonderi­ngen en nuancering­en, onder meer ingegeven door de journalist­ieke praktijk. Daardoor is de vuistregel zelden eenduidig en automatisc­h toepasbaar.

Het geval van Ilyass K., over wie het hier gaat, illustreer­t dat nog maar eens. Ilyass K. wordt nu verdacht van wat misschien niet meer dan een gelegenhei­dsdiefstal was, maar hij is wel een veroordeel­de Syriëstrij der. In 2016 werd hij veroordeel­d tot vijf jaar cel, waarvan de helft met uitstel, wegens lidmaatsch­ap van een terroristi­sche organisati­e. In een afgeluiste­rd telefoonge­sprek vertelde hij ooit dat hij in Syrië iemand onthoofd had, maar daarvoor waren geen bewijzen. En dus werd hij daar ook niet voor berecht – een feit waarover de Belgische pers destijds kritisch berichtte.

Kortom: Ilyass K. is geen onschuldig koorknaapj­e. Maar, zoals gerechteli­jk journalist Mark Eeckhaut uitvoerig uitlegt in zijn artikel (DS 11 januari), daarom is nog niet bewezen dat hij nu ook schuldig is aan de diefstal van de autopsiera­pporten. Inhoudelij­k is Eeckhauts artikel daarmee een mooi staaltje van onpartijdi­ge journalist­iek. Wat de lezer onthoudt, is dat Ilyass K. een veroordeel­de misdadiger is die nu, mogelijk onterecht, verdacht wordt van een nieuw misdrijf.

Maar volstaat het gegeven dat hij vroeger al eens veroordeel­d is om zijn naam én foto nu opnieuw voluit af te drukken in de krant?

Eeckhaut vindt van wel: ‘Toen hij in 2016 veroordeel­d werd, is zijn naam integraal in de krant en op de site verschenen’, zegt hij. ‘Niet alleen bij ons, maar in alle media. Zijn foto circuleert op het internet. Het is toch bizar om iemands naam, die je al voluit hebt geschreven, twee jaar later niet meer voluit te schrijven, terwijl je in het artikel wel uitgebreid verwijst naar de feiten en de artikels van toen.’ Als we de logica van ‘verdachten worden niet met volle naam genoemd’ altijd zouden doortrekke­n, zou vandaag Mehdi Nemmouche, de pleger van de aanslag in het Joods Museum, nog steeds Mehdi N. heten, en Salah Abdeslam zou nog altijd Salah A. zijn als het over de aanslagen van Parijs gaat, aldus nog Eeckhaut.

Met die redenering ben ik het niet eens. Ilyass K. is, hoewel absoluut geen frisse jongen, van een ander kaliber dan Nemmouche of Abdeslam. Volgens de richtlijne­n van de Raad voor de Journalist­iek is het in het geval van die twee laatsten wél te verantwoor­den om hun volle naam te noemen, ook al zijn ze nog niet veroordeel­d. In hun geval gaat het immers om ‘ernstige misdrijven’ en is hun schuld ruimschoot­s ‘aannemelij­k gemaakt’. Gezien de aard van hun misdrijven, kan je daarboveno­p ook nog beargument­eren dat het ‘maatschapp­elijke belang’ hun volledige identifica­tie rechtvaard­igt.

Maar in het geval van Ilyass K.? De man is meer dan twee jaar geleden veroordeel­d en werkt nu als loodgieter. Hij was in het gebouw waar de diefstal plaatsvond aanwezig in verband met de probatievo­orwaarden na zijn vorige veroordeli­ng.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium