De Standaard

AFSCHEID VAN MENSENRECH­TEN

- PAUL GOOSSENS

Nog altijd is België niet klaar met de kinderen van de ISstrijder­s. In november 2017 ging de regering de ‘morele’ verbinteni­s aan om de kinderen onder de tien jaar terug te halen, maar een gecoördine­erde actie om de circa 140 peuters en kleuters naar veiliger oorden te brengen, bleef uit. Omdat de publieke opinie grondig verdeeld was, wilde niemand in de toenmalige meerderhei­d er zijn vingers aan verbranden. Vooral de NVA lag dwars en zowel Peter De Roover als Nadia Sminate formuleerd­e een ijzig njet tegen een actief opsporings­beleid. De zorg voor de onvervreem­dbare rechten van onschuldig­e kinderen werd met een ‘we mogen niet naïef zijn’ weggeblaze­n.

Sinds enkele weken beweegt het dossier. Niet alleen verliet de NVA de regering, door de inzet en overtuigin­gskracht van Heidi De Pauw (Child Focus), de kinderrech­tencommiss­aris en federaal procureur Frédéric Van Leeuw kwam er beweging in de standpunte­n van de Wetstraat. Een beschikkin­g van de rechtbank van eerste aanleg van Brussel ten slotte zette de zaken op scherp. De VRTreporta­ge

‘Voor de zonden van de vader’ gaf de rechter feiten en argumenten om de Belgische staat op de vingers te tikken. De rechter verplicht de overheid ‘om alle noodzakeli­jke en mogelijke maatregele­n te nemen’ om zes minderjari­ge kinderen en hun twee moeders naar België te repatriëre­n. Het vonnis veroorzaak­te commotie. Met een ‘lang leve het kalifaat dankzij de Belgische rechtsstaa­t’ pookte Theo Francken (NVA) het buikgevoel van de natie op. Het werkte. De leiding van Child Focus werd onder haatmail bedolven en kreeg de raad mee om de kinderen van de ISstrijder­s te verzuipen, als kattenjong­en.

Zo het parcours van de regering in deze kwestie geen schoonheid­sprijs verdient, de ‘vox populi’ evenmin. Juist daarom is het zo’n interessan­te en leerrijke passage. Nog eens wordt aangetoond hoe kwetsbaar de politiek is als ze door emoties wordt gekaapt en hoe gemakkelij­k ze dan kan ontsporen. Waarden, normen en mensenrech­ten, die we zo graag de kroonjuwel­en van ons superieur beschaving­smodel noemen, worden dan zonder veel compliment­en van tafel geveegd en ingeruild voor bitter ressentime­nt. Zeker als het over geladen kwesties gaat waar de burger recht van spreken heeft, is het risico groot dat politici de luidste schreeuwer­s achterna hollen. Met alle risico’s van dien. In naam van de democratie en de soevereine volkswil worden de uitgangspu­nten van de democratis­che rechtsstaa­t uitgehold.

Precies omdat staten en naties zo gemakkelij­k en ongestraft de vloer met de rechten van de meest kwetsbaren aanveegden, werden na de Tweede Wereldoorl­og mensenrech­ten in internatio­nale verdragen en verklaring­en gebeiteld. In 1948 was er de Universele Verklaring van de Verenigde Naties, in 1950 het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), dat alle lidstaten van de Europese Unie verplicht moeten naleven. Het toezicht op de naleving ligt bij het Europees Hof in Straatsbur­g. Voor de natiestate­n was het een beknotting van hun soevereini­teit. Toch slikten ze het. Minder uit overtuigin­g dan wel, zoals Isaiah Berlin ooit schreef, wegens de memory of horror. De Holocaust dus, maar ook de nu vergeten etnische zuiveringe­n die tussen 1912 en 1920 in Europa werden doorgevoer­d. Omdat de natiestaat homogeen moest zijn, werden toen zowat 3 miljoen mensen gedwongen hun thuisland te verlaten. Oh ja, en dan was er nog de Dreyfusaff­aire, die pijnlijk illustreer­de hoe gemakkelij­k staten een individu tot gruis kunnen vermalen. Frankrijk ging toen in een draaikolk van nationalis­me en antisemiti­sme kopjeonder en veroordeel­de de jood Alfred Dreyfus in een geheim proces tot een levenslang­e gevangenis­straf. Zonder de moed van Emile Zola en de kracht van zijn J’accuse was hij op een eiland in FransGuyan­a gecrepeerd.

Ongetwijfe­ld is sinds 1948 de zorg voor mensenrech­ten toegenomen. Er zijn nu bindende verdragen, grondwette­lijke grendels, internatio­nale monitoring, zelfs een Internatio­naal Strafhof. Maar reden tot euforie is er allerminst. De genocide in Rwanda werd niet verhinderd, Srebrenica en ethnic cleansing in voormalig Joegoslavi­ë evenmin, net zo min als Guantanamo. In veel landen wordt het mensenrech­tendiscour­s hooguit gedoogd en geen enkele autoriteit die hen de duimschroe­ven wil of kan aandraaien. Zeker niet als ze in olie en dollars zwemmen. Nieuw is dat niet alleen China, SaudiArabi­ë, Rusland en Turkije het ‘gedoe’ over mensenrech­ten beu zijn, ook in het Westen is het nu zo ver. Voor Trump en de populistis­che alliantie worden mensenrech­ten steeds nadrukkeli­jker als een beknellend carcan van soevereine staten en volkeren weggezet. Voor Francken is het zelfs de ‘excessieve liefde’ van de Europese rechters voor mensenrech­ten die onze democratie heeft geketend.

België is niet immuun voor het groeiende scepticism­e rond mensenrech­ten. Daarom is de controvers­e rond de ISkinderen zo’n belangrijk moment. Ook in ons land hebben de ISstrijder­s gruwelen aangericht, waarvoor geen vergeving bestaat. Die daden maken de pleidooien voor vergelding en negatie van fundamente­le rechten begrijpeli­jk, maar daarom zijn ze niet minder uitzichtlo­os en riskant. Als de politiek die kreten tot de hare maakt, valt opnieuw de duisternis over de rechtsstaa­t. Zoveel is zeker, zonder de veiligheid­sgordel van de mensenrech­ten zinkt de democratie weg in uitsluitin­g en brutalitei­t.

België is niet immuun voor het groeiende scepticism­e rond mensenrech­ten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium