De Standaard

Klacht Toporovski tegen ‘De Standaard’ ongegrond

-

De Raad voor de Journalist­iek heeft een klacht van Igor en Olga Toporovski tegen ‘De Standaard’ ongegrond verklaard. De klacht gaat over 39 artikels over een verzamelin­g van Russische avantgarde­kunst die het echtpaar Toporovski in bruikleen gaf aan het MSK in Gent. De krant schrijft dat kunstkenne­rs twijfels hebben bij de authentici­teit van de werken en volgt de discussies en perikelen daaromtren­t.

De meeste artikels zijn van journalist Geert Sels. Sels maakt aannemelij­k dat hij zijn bronnen en de mensen die hij aan het woord laat grondig onderzocht heeft. Op basis van het oordeel van experts heeft hij het door de hele reeks heen over twijfels bij de authentici­teit van de kunstwerke­n. Hij uit geen ongegronde verdachtma­kingen of beschuldig­ingen en maakt een duidelijk onderschei­d tussen feiten, veronderst­ellingen, beweringen en opinies. Hij heeft klagers in een uitgebreid interview wederhoor gegeven en hen daarna nog opnieuw gecontacte­erd, maar toen wilden ze niet meer reageren. Zelf hebben ze nooit wederwoord gevraagd.

Journalist Bart Brinckman verwoordt zijn mening in een commentaar provoceren­d, maar schrijft ook uitdrukkel­ijk dat men niet met zekerheid kan vaststelle­n of de kunstwerke­n vervalsing­en zijn. Het stuk is voor het publiek duidelijk herkenbaar als opinie.

De volledige uitspraak van de Raad voor de Journalist­iek is te lezen op www.rvdj.be.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium