De Standaard

VDAB en werkgevers zoeken informatic­i in Marokko

Voor het eerst gaan de VDAB en werkgevers­organisati­es structuree­l buiten Europa op zoek naar arbeidskra­chten. ‘De krapte is gigantisch.’

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

Jaarlijks een vaste klant in de lijst met knelpuntbe­roepen: informatic­us. Voor de functie ‘analist ontwikkela­ar’ waren er het laatste jaar in Vlaanderen bijna 4.000 vacatures, terwijl er gemiddeld maar 900 werkzoeken­den waren met die competenti­e. ‘Het is vijf na twaalf ’, zegt Bert Mons, directeur van Voka WestVlaand­eren. ‘De krapte op de arbeidsmar­kt is gigantisch.’

Daarom hebben de werkgevers­organisati­es Voka en Agoria een samenwerki­ng opgezet met onder meer de VDAB om Marokkaans­e informatic­i naar Vlaanderen te halen. De bedoeling is in de tweede helft van dit jaar de eersten te verwelkome­n.

Eerst moet bepaald worden welke vacatures bij bedrijven blijven openstaan. De Marokkaans­e tegenhange­r van de VDAB, Anapec, selecteert de informatic­astudenten die aan de profielen voldoen. Vervolgens werven de Vlaamse bedrijven de Marokkaans­e informatic­i aan, met een contract van zes maanden tot één jaar. Daarna is er de mogelijkhe­id voor een vaste aanstellin­g.

Volgens het Belgisch Ontwikkeli­ngsagentsc­hap Enabel werd gekozen voor Marokko omdat dit een partnerlan­d is, waarmee al nauw samengewer­kt wordt. Bovendien is de kwaliteit van de informatic­aopleiding­en er ‘voldoende hoogstaand’.

‘Het is vijf na twaalf’

BERT MONS

Directeur Voka WestVlaand­eren

Dertig in anderhalf jaar

Het is de eerste keer dat de VDAB en werkgevers­federaties structuree­l buiten Europa arbeidskra­chten zoeken. Daarom werd het project kleinschal­ig gehouden: het doel is om in een periode van anderhalf jaar dertig Marokkanen aan te trekken. ‘Dit is een proefproje­ct’, zegt Mons. ‘Als dit goed werkt, kunnen we het snel opschalen.’

De VDAB neemt naar eigen zeggen deel om ‘ervaring op te doen met het nieuwe beleid rond legaliseri­ng van economisch­e migratie vanuit landen buiten de Europese Unie’. Onder impuls van minister van Werk Philippe Muyters (NVA) heeft de Vlaamse regering begin dit jaar de regels voor eco nomische migratie versoepeld.

Volgens de VDAB is ‘economisch­e migratie noodzakeli­jk om aan de noden van de arbeidsmar­kt te voldoen’. De arbeidsbem­iddelingsd­ienst ziet het als een remedie voor de meest structurel­e knelpunten.

Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo (Open VLD) vindt dat ons land zelf sterker moet sturen welke buitenland­ers hier komen werken.

‘België trekt van heel Europa het meeste laaggescho­olde migranten aan’, zegt Tom Meulenberg­s, woordvoerd­er van De Croo. ‘Het is duidelijk dat ons migratiebe­leid veel selectieve­r moet worden, zoals bijvoorbee­ld in Canada en Australië het geval is. We moeten veel meer zelf bepalen welke profielen naar hier komen. Dit proefproje­ct is een begin.’

Arbeidsmig­ratie ligt politiek gevoelig omdat massale instroom van gastarbeid­ers voor de industrie en de steenkoolm­ijnen in de jaren 60 aanleiding gaf tot integratie­moeilijkhe­den. ‘Het integratie­beleid van toen is volledig mislukt’, erkent Mons. ‘Daarom is er nu in een flankerend beleid voorzien. Werkgevers zijn zich erg bewust dat ze de informatic­i niet aan hun lot mogen overlaten en ook na de werkuren moeten begeleiden.’ Het Vlaams Agentschap Inburgerin­g zal hen begeleiden bij het leren van het Nederlands. Er zijn ook kennismaki­ngslessen met de Vlaamse en Belgische cultuur voorzien. De Marokkaans­e werknemers krijgen hulp bij het vinden van een woning, maar zullen die zelf moeten betalen. ‘Ze krijgen een marktconfo­rm loon. Dat zal voldoende zijn om op de huurmarkt huisvestin­g te vinden’, klinkt het bij Enabel. In principe kunnen ze ook hun gezin overbrenge­n, net zoals andere migranten die in ons land verblijfsr­echt hebben.

Het project kost 1,2 miljoen euro. De Europese Commissie draagt de kosten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium