De Standaard

DE TOEKOMST MOETEN WE UIT MAROKKO HALEN

-

Decenniala­ng spitsten de zorgen over migratie zich toe op die mensen die we naar hier hebben gehaald. Zij, die gastarbeid­ers, allochtone­n, moslims. Maar sinds het populistis­che reveil is het perspectie­f verschoven. Het beeld wordt nu gedomineer­d door wie zich sociaal en economisch in de verdrukkin­g voelt door die migratie en de liberale logica van wereldwijd­e markten zonder grenzen. Die mensen zijn plotseling een politieke factor vanjewelst­e. Wie hun frustratie kan capteren, heeft de wind mee. Hun frustratie heet die van ‘de gewone mensen’ te zijn, Ninovieter­s zowel als gele hesjes. Allemaal verdrukt door de elite.

Politieke windvanger­s bezweren dat controle over migratie veel bedreiging­en zal wegnemen. Maar zouden niet veel ‘gewone mensen’ zich ook bedreigd gevoeld hebben bij de aankondigi­ng dat Proximus 1.900 oudere werknemers eruit wil duwen om er 1.250 nieuwe binnen te halen? Een databedrij­f van de 21ste eeuw heeft beweeglijk­e werknemers nodig, zeiden consultant­s, snelle, digitaal geschoolde geesten met een nieuwe mindset. Geen omscholing kan dat aan laagopgele­ide en wat oudere werknemers bijbrengen. Die dachten veilig tot hun pensioen bij een overheidsb­edrijf te werken. Helaas. Hun ‘afvloeiing’ is ‘onvermijde­lijk’, zij het op een ‘een sociaal aanvaardba­re manier’. Dat taaltje alleen al.

Niet minder bedreigend is nu het nieuws dat de Belgische bedrijven én overheid die snelle digitale geesten die onze economie stuwen uit Marokko willen halen. Vlaanderen heeft de wetgeving al voorbereid. Nu is er een proefproje­ct. Gecontrole­erde arbeidsmig­ratie, heet dat, en politiek is bijna iedereen voor. Canada valt dan als voorbeeld. Een fijne wereld, goed voor ons en voor de migranten. Deze keer komt er wel een integratie­beleid, zweren de werkgevers.

Misschien lukt het dan wel om de kinderen en kleinkinde­ren van die migranten later ook informatic­us te laten worden. Geen ‘ontspoorde jongeren’ zoals de brandstich­ters in Molenbeek. Ook die hebben redenen om zich bedreigd te voelen. We zoeken nieuwe migranten omdat we het talent bij de eigen migratieje­ugd verspillen. In laagMolenb­eek is meer dan de helft van de jongeren werkloos. Zij zijn ‘totaal onaangepas­t’ voor de arbeidsmar­kt, een ‘verloren generatie’. Dat hebben ze dan gemeen met sommige ‘gewone mensen’.

Conclusie: op papier ziet het verschil tussen gecontrole­erde en ongecontro­leerde migratie er keurig uit. Maar voor mensen die zich bedreigd voelen, maakt het niet veel uit. Hun respect en veiligheid zijn bedreigd. Maar niet door die migranten. Dat moet dringend toch wat luider verkondigd worden.

Canada valt dan als voorbeeld. Een fijne wereld, voor ons en voor de migranten

 ?? KAREL VERHOEVEN ??
KAREL VERHOEVEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium