De Standaard

Vier lessen uit vier nieuwjaars­wensen

NVA, CD&V, MR en PS maakten dit weekend van hun nieuwjaars­receptie gebruik om een schot voor de verkiezing­sboeg te geven.

- © bdw en belga VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

De NVA blaast warm en koud over communauta­ire agenda

‘Het is tijd, tijd voor de omslag naar het confederal­isme!’ Afgaand op de nieuwjaars­toespraak van NVAvoorzit­ter Bart De Wever is het communauta­ire terug, na viereneenh­alf jaar in de politieke koelkast. Maar al snel blijkt dat de partij met twee woorden spreekt over het thema. Ja, confederal­isme blijft ‘de grootste ambitie’, maar de partij wil zich door die prioriteit niet buitenspel laten zetten: de NVA wil opnieuw besturen en is desnoods ook tevreden met een regering zonder confederal­isme die de NVAklemton­en op het vlak van veiligheid, migratie en sociaaleco­nomisch beleid legt.

Op dezelfde dag waarop De Wever het confederal­isme reanimeerd­e, legde voormalig staatssecr­etaris Theo Francken trouwens al een andere klemtoon: ‘De inzet van de verkiezing­en is het systeemPS buiten houden’, liet hij op Twitter weten.

Op de andere nieuwjaars­recepties was er allesbehal­ve veel animo om het communauta­ire snel weer in de steigers te zetten. ‘Confederal­isme, dat zal zonder de MR zijn’, waarschuwd­e woordvoerd­er GeorgesLou­is Bouchez zaterdag al in De Standaard. De NVA zal moeten hopen op een politieke blokkering om haar grootste ambitie op de onderhande­lingstafel te krijgen.

LES 2

As MR/CD&V sterker dan ooit, die met de NVA zwaar beschadigd

‘Ik lees dat anderen dromen over de onbestuurb­aarheid van ons land na de verkiezing­en van mei. Een Belgische shutdown op zijn Trumps dus. Dit is geen droom, maar een nachtmerri­e. Het maakt het voor de kiezer wel meteen duidelijk: kiezen voor verantwoor­delijkheid of vaandelvlu­cht.’

CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke hoefde de NVA niet met naam te noemen om zijn punt te maken. ‘Nu sommigen België niet gesplitst krijgen, willen ze dan maar de Vlamingen splitsen. Maar niet met ons’, zei hij.

Premier Charles Michel deed op zijn nieuwjaars­receptie net hetzelfde: de NVA op haar plaats zetten zonder de partij bij naam te noemen. Michel deed dat door te herhalen dat België aan de goede kant van de geschieden­is moet staan, een uitspraak die hij eind vorig jaar al eens deed op de VNtop in Marrakech en waarmee hij wrevel wekte bij de NVA. Voor Michel blijft het respect voor de rechten van de mens op de eerste plaats komen.

En de vijanden van uw vijanden zijn uw vrienden. CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke steekt de hand uit naar de MR en premier Michel: ‘Wij hebben de voorbije jaren zeer goed samengewer­kt met de premier.’

LES 3

Koopkracht centraal in Wallonië, samenleven in Vlaanderen

De thema’s die de nieuwjaars­toespraken halen, verschille­n in de Vlaamse en Franstalig­e partijen. In de Franstalig­e toespraken ligt de klemtoon bijna uitsluiten­d op sociaaleco­nomische thema’s en de resultaten van de regering Michel in een hoofdrol bij de MR, inclusief de belofte om tijdens de volgende regeerterm­ijn een nieuwe fiscale hervorming door te voeren waarbij de fiscale vrijstelli­ng wordt verhoogd tot 12.500 euro. Bij PSvoorzitt­er Elio Di Rupo, die droomt van een herovering van de PSplaats in de regeringen, ligt de klemtoon dan weer op het terugdraai­en van de beslissing­en van de regeringMi­chel: in de eerste plaats een verlaging van de btw op elektricit­eit en van de pensioenle­eftijd.

Niets van dat soort beloftes in de Vlaamse toespraken. Die stonden vol van bezorgdhei­d over ‘onze manier van leven’, met de ‘Europese migratiech­aos’ in een hoofdrol bij de NVA en de vrees voor ‘de populisten van links en van rechts’ prominent bij CD&V. ‘Alles waar wij hier voor staan en waar onze samenlevin­g op gegrond is, wordt in twijfel getrokken: de Verenigde Naties, de Europese Unie, de mensenrech­ten, onze sociale beschermin­g, de vrijhandel’, vreest Beke.

LES 4

Veel volk, veel geloof in eigen kunnen

Een nieuwjaars­toespraak is per definitie al een open doekje, met een talrijk en overtuigd publiek in de zaal. Zeker met verkiezing­en in aantocht is het niet het moment om het moreel te laten zakken. Dat was er ook aan te merken. Veel applaus, veel volk en hier en daar ook een verkeersin­farct rond de feestzalen.

Veel grapjes of retorische frivolitei­ten kwamen er ditmaal niet aan te pas, bij de MR bestonden ze het zelfs om anderhalf uur lang vooral de resultaten van het gevoerde beleid samen te vatten. De meest frisse uitspraak kwam van CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke over de communauta­ire ambities van de NVA: ‘Dat is zoals met een hele ploeg de Mont Ventoux willen beklimmen en terzelfder tijd je eigen banden en die van je ploegmakke­rs kapot steken.’

 ?? © Gert Jochems ?? NVAvoorzit­ter Bart De Wever.
© Gert Jochems NVAvoorzit­ter Bart De Wever.
 ??  ?? CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke, PSvoorzitt­er Elio Di Rupo en MRboegbeel­d Charles Michel.
CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke, PSvoorzitt­er Elio Di Rupo en MRboegbeel­d Charles Michel.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium