De Standaard

Premier denkt aan Europese lijst ‘Magnette zou hem weleens zwaar kunnen aftroeven’

Er is mogelijk een Europees titanengev­echt op komst tussen Charles Michel (MR) en Paul Magnette (PS).

-

Premier Charles Michel trekt op 26 mei mogelijk de Europese lijst voor de Franstalig­e liberalen. De voorbije verkiezing­en trok hij telkens de WaalsBraba­ntse Kamerlijst. Met zijn 34.101 stemmen liet hij er in 2014 de concurrent­ie ver achter zich. Maar nu overweegt de premier ernstig om Europees te kandideren, bevestigen verschille­nde MRbronnen.

Door de afschaffin­g van de rechtstree­kse verkiezing in de Senaat, zijn de Europese lijsten de enige mogelijkhe­id voor nationale politici om hun popularite­it voluit uit te spelen. Toch zou het een op merkelijke zet zijn, zelfs al ligt de internatio­nale en Europese politiek Michel veel beter dan zijn voorganger Elio Di Rupo (PS). Een regeringMi­chel II blijft immers de ambitie van de MR.

Maar als de MR niet in de volgende regering zit, oogt het Europees Parlement, of zelf een post als Europees commissari­s, wel een stuk aantrekkel­ijker dan een eenvoudig Kamerzitje. Zeker als je net uit de Wetstraat 16 komt. Dat is wat Di Rupo overkwam in 2014.

Lopen de verkiezing­en daarentege­n goed voor de MR, dan hoeft niets Michel tegen te houden om samen met MRvoorzitt­er Olivier Chastel de onderhande­lingen te voeren voor zijn partij. Hij leidt op dat moment trouwens ook nog altijd de regering in lopende zaken.

Maar niet iedereen is er gerust in. ‘Als hij Europees trekt, komt hij tegenover Paul Magnette te staan. Die zou hem wel eens zwaar kunnen aftroeven’, zegt een MRkopstuk.

Nog een minpunt is dat het Franstalig­e kiescolleg­e veel kleiner is dan het Nederlands­e. Vader Louis Michel behaalde in 2014 dan wel een topscore met 264.550 stemmen, maar in de – manke – vergelijki­ng met de 531.030 stemmen van Guy Verhofstad­t lijkt dat klein bier. Om nog te zwijgen van de score die Theo Francken (NVA) zou kunnen neerzetten, mocht hij Europees gaan. Maar ook die knoop is, net als die van Michel, nog niet doorgehakt.

MRKOPSTUK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium